Privilegiji

Trump se je petkrat izognil vpoklicu v Vietnam

B.K.
27. 12. 2018, 10.43
Posodobljeno: 27. 12. 2018, 11.02
Deli članek:

Mlad Donald Trump je po diplomi bil zdrav, a kmalu je dobil izvid, zaradi katerega se je izognil služenju v Vietnamski vojni.

Reuters
Donald Trump

Leta 1968, skoraj pol stoletja pred njegovo izvolitvijo na mesto predsednika Združenih držav Amerike, je takrat 22-letni Donald Trump diplomiral na Univerzi v Pennsylvaniji. Ko je prejel diplomsko listino je bil očitno dobrega zdravja, zaradi česar bi se moral javiti na poziv Ameriške vojske, ki je takrat bila vojno v Vietnamu.

Trump se je vpoklicu do takrat izognil že štirikrat. Vsakič z istim razlogom - še vedno namreč ni dokončal šolanja, kar je bil legitimen razlog za odložitev vpoklica. A na azijsko bojišče se ni odpravil niti po tem, ko je študij uspešno zaključil, poroča portal Business Insider.

Spomladi tistega leta je namreč pediater, ki je najemal prostore za svojo ordinacijo pri Trumpovem očetu Fredu Trumpu, mlademu Donaldu napisal izvid, zaradi katerega je ta lahko dokazoval, da je naprimeren za služenje vojaške službe. Zdravnik mu je namreč diagnosticiral koščene izrastke na petah, ki naj bi bili posledica nabiranja kalcija. Diagnozo mu je postavil dve leti po tem, ko je opravil vojaške teste in bil razglašen za sposobnega služenja.

188 centimetrov visok Donald, ki je bil tudi aktiven športnik, je zato krvavo vojno v Vietnamu 'odsedel' še petič, v tem času pa se je pri očetu učil umetnosti poslovanja.

Reuters
Trump se je vpoklicu izognil kar petkrat. V tem času se je učil drugih veščin, ki so mu pomagale kasneje v življenju.

Koščene izrastke, strokovno poznane kot osteofiti, je mogoče pozdraviti s fizioterapijo ali operativno. Trump je potrdil, da bolezni ni reševal z operacijo. "Stanje se je skozi čas izboljšalo," je pred časom dejal za ameriški časnik The New York Times.

Za bogate in revne različna pravila

Trump pa ni bil edini mladenič, ki so mu njegove veze pomagale izogniti se vpoklicu. Po podatkih raziskovalca Davida Cortrighta, se je vpoklicu izognila polovica od 27 milijonov ameriških mož, ki so bili sposobni služenja.

Zaradi tega je večina ameriških vojakov v Vietnamski vojni prihajala iz najnižjega dohodkovnega razreda, kar je lani problematiziral tudi pokojni ameriški republikanski senator in vojni veteran, John McCain: "Eden vidik konflikta, ki ga ne bom nikoli podpiral, je, da smo vpoklicali ljudi iz najnižjega dohodkovnega razreda v Ameriki. Najvišji dohodkovni razred je našel zdravnika, ki jim je napisal, da imajo koščene izrastke. To je narobe. To je narobe. Če mora služiti vsak Američan, potem naj služi res vsak Američan."

Trump pa ni bil edini kasnejši politik, ki se je izognil krvavemu Vietnamskemu konfliktu, v katerem so bile ZDA na koncu poražene. Vpoklicu sta se denimo uspešno izognila tudi dva nekdanja ameriška podpredsednika, republikanec Dick Cheney in demokrat Joe Biden. Prvi je oprostitev, tako kot Trump, dobil kar petkrat.