Zaščita živali

Velika zmaga za britanske mačke in pse

G.G./STA
25. 12. 2018, 17.09
Posodobljeno: 25. 12. 2018, 19.24
Deli članek:

V Veliki Britaniji bodo v letu 2019 skušali zaustaviti dobičkonosne posle t.i. pasjih farm.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična

Z zakonom, ki ga bo parlament predvidoma sprejel prihodnje leto, bodo prepovedali prodajo mladičev, mlajših od šest mesecev, s čemer skušajo ustaviti cvetoč posel t. i. farm, kjer v izjemno slabih življenjskih pogojih serijsko parijo priljubljenim pasmam podobne pse, z namenom nadaljnje prodaje.

Pasjega ali mačjega mladiča, mlajšega od šest mesecev, bo tako v prihodnje na Otoku mogoče le posvojiti iz zavetišča ali kupiti direktno od vzreditelja, ne pa od komercialnih posrednikov.

Za sprejem zakonodaje, katere namen je zaščita dobrobiti živali, se je odločilo pristojno ministrstvo po tem, ko so v javnem posvetovanju dobili skoraj plebiscitarno - 95-odstotno - podporo javnosti. Minister za zaščito živali David Rutley je ob nedeljski napovedi sprejema zakona tudi pozval vse, ki razmišljajo o nakupu hišnega ljubljenčka, naj pred nakupom dobro premislijo.

Pobudnik kampanje za zaostritev zakonodaje na področju prodaje živali iz farm, televizijski zvezdniški veterinar Marc Abraham, je napoved sprejema zakona označil kot veliko zmago za britanske pse in mačke.

Claire Horton, vodja britanskega zavetišča Battersea, pa je za Guardian poudarila, da v kolikor bo zakon ustrezno uresničevan, bo to prekinilo prakso zlorabljanja živali za reprodukcijo v šokantnih razmerah. "Časi polnjenja žepov brezvestnih preprodajalcev mladičev, brez kakršne koli skrbi za dobrobit živali, so pri koncu," je še ocenila.

Od oktobra pa v Veliki Britaniji že velja zakon, ki je zaostril pravila glede prodaje pasjih in mačjih mladičev, ki jih tudi licencirani vzreditelji ne bodo smeli več prodajati preden dopolnijo osem tednov starosti.

Preprodajalci pasjih mladičev so v zadnjem času večkrat zbudili pozornost tudi v Sloveniji. Inšpektorji Finančne uprave RS so samo letos zasegli že več pošiljk mladičev, ki so jih iz drugih držav preko Slovenije najverjetneje tihotapili v države zahodne Evrope. Gre za mladiče brez uradnih dokumentov, ki večinoma prihajajo s farm, niso cepljeni in so večkrat tudi bolni. Mladiče večinoma preko malih oglasov prodajajo po ceni, ki je za okoli polovico nižja od cene rodovniškega mladiča. Kupci v želji po psu določenega videza za čim nižjo ceno pozabljajo na stroške, ki jih kasneje doletijo, ko žival potrebuje veterinarsko oskrbo.