Svet

Kritizirala je stvaritev princese, sedaj ji grozi zapor

R.T.
19. 12. 2018, 11.09
Posodobljeno: 19. 12. 2018, 11.18
Deli članek:

Tajska princesa je oblikovala obleko za Miss Universe Tajske. Kritičarki ni bila všeč, zato ji sedaj grozi zapor.

Profimedia
Tajska lepotica Sophida Kanchanarin.

Slavna tajska YouTube komentatorka Wanchaleom Jamneanphol si je prislužila obtožnico, po strogem zakonu lèse-majesté, ki prepoveduje kritiko kraljeve družine na Tajskem. Spletna zvezdnica si je namreč drznila modro obleko, ki jo je na izboru za Miss Universe nosila zmagovalka tajskega izbora Sophida Kanchanarin, označiti za grdo. To pa ni bilo najbolj pametno, saj je obleko dizajnirala princesa Sirivannavari Nariratana.

Kritika pa ni zmotila kraljeve družine neposredno, niti ne vladajoče vojaške hunte, ki je tesno zvezana z monarhijo, pač pa tajskega milijonarja, kapitalista in obetajočega si politika Kitjanuta Chaiyosburanata, ki je tožbo proti spletni komentatorki vložil ta teden.

Profimedia
Tajska princesa Sirivannavari Nariratana.

"Ne morem sprejeti, da znana oseba na spletu izraža negativna mnenja, ki vplivajo na ugled države," je svojo odločitev utemeljil Chaiyosburanato, ki meni, da je pri komentatorki šlo za "neodgovorno obnašanje."

Jamneanphol je medtem že izbrisala svoj komentar in se javno opravičila. Dejala je, da ni imela "nobenih namenov užaliti ali odreči spoštovanje visoki instituciji. Le vedela nisem, kakšne bodo polne posledice mojih dejanj, ki so ranile Njeno Visočanstvo in monarhijo."

Princesa Nariratana je edina hči tajskega kralja Vajiralongkorna in njegove nekdanje partnerke Sujarinee Vivacharawongse. Princesa je ustanoviteljica in kreativna direktorica visoke modne linije Sirivannavari.

Tajski zakon lèse-majesté je eden izmed bolj strogih tovrstnih zakonov na svetu. Sprejet je bil leta 1908, kaznuje pa vsakogar, ki "omalovažuje, žali ali ogroža kralja, kraljico, prestolonaslednika ali regenta".

Od državnega udara leta 2014, ki je na oblast pripeljal vojaško huno, je bil zakon mnogokrat uporabljen za utišanje nasprotnikov udara.