Še malo

Na legalizcijo konoplje se pripravljajo tudi v Novi Zelandiji

B.K.
18. 12. 2018, 13.47
Posodobljeno: 18. 12. 2018, 13.50
Deli članek:

Novozelandci bodo o legalizaciji odločali na referendumu.

Profimedia
Rastlina konoplje.

Nova Zelandija bo na referendum dala vprašanje legalizacije konoplje za zdravstvene namene. Napovedani referendum bo sovpadel s parlamentarnimi volitvami, jeseni leta 2020.

Referendum je zahteval stranka Zelenih, ki v parlamentu podpira vodilne Laburiste. Zahteva za referendum je zapisana tudi v njunem koalicijskem sporazumu.

Konoplja je med Novozelandci zelo priljubljena, piše britanski časnik The Guardian, policija pa uporabnikov načeloma ne preganja.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da na bi prebivalci Nove Zelandije legalizacijo konoplje za zdravstvene namene v veliki meri podpirali. Nasprotuje pa ji konzervativna Nacionalna stranka. Njen voditelj Simon Bridges je odločitev o referendumu označil za "cinično" in dejal, da konoplja negativno vpliva na mentalno zdravje ljudi.

Novozelandska vlada je sicer že prejšnji teden legalizirala pridelavo konoplje za medicinske namene na zunanjih trgih. Odločitev naj bi pozitivno vplivala na zapostavljene skupine domorodnih Maorov na vzhodni obali države, ki konopljo že pridelujejo nelegalno, sedaj pa bodo svoje posle lahko legalizirali.