Suženjstvo

Madžari še vedno na ulicah, proti delu do onemoglosti

B.K.
18. 12. 2018, 11.16
Posodobljeno: 18. 12. 2018, 14.38
Deli članek:

Madžarski delavci in delavke nočejo sprejeti "sužejnske zakonodaje".

Reuters
Protestniki v Budimpešti.

Množični protesti, ki že pet zaporednih dni divjajo po madžarski prestolnici Budimpešti, so še pred letom dni bili nezamisljivi. Madžari se niso zganili ne, ko je premier Viktor Orban vzpostavil politični nadzor nad sodišči, univerzami, centralno banko in praktično vsemi mediji, ne ko je iz Budimpešte izgnal zasebno univerzo madžarskega milijarderja in njegovega nasprotnika Georga Sorosa, niti ko je na mejo s Srbijo postavil ograjo in migrante strpal v taborišča brez hrane, vode in pomoči.

A vse se je spremenilo, ko je parlament, kjer ima večino Orbanova vladajoča stranka Fides, v sredo sprejel novo delovno zakonodajo. Delavci in sindikati so jo označili za "suženjsko" in v preteklih dneh je postalo jasno, da madžarski delavci in delavke ne bodo sprejeli zakona, ki bi jih silil v delo do onemoglosti.

Reuters
Madžarski premier Viktor Orban.

Nov zakon namreč rešuje problem pomanjkanja delovne sile z daljšanjem delovnika. Število dovoljenih nadur namreč viša s sedanjih 250 na 400 letno. To pa v praksi pomeni 6-dnevni delovni teden. Nadure sicer morajo biti plačane, zahteva zakon, a rok plačila postavlja na tri leta od oddelane nadure.

Protesti, ki se jih je ob koncu tedna udeležilo med 10.000 in 15.000 ljudi zato ne ponehajo. V ponedeljek pa so se preselili pred državno televizijo MTV. V njene prostore sta namreč vstopila dva neodvisna opozicijska poslanca Bernadett Szél in Ákos Hadházy, ki sta želela javnosti prebrati zahteve za prenovo sporne zakonodaje, pod katero je podpisanih več tisoč protestnikov in drugih. To jima ni uspelo. Na stopnicah so ju ustavili varnostniki in ju zvlekli nazaj na ulico, opozicijski poslanci pa so nato pozvali k novim protestom, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi.

Reuters
Protestniki v Budimpešti.

Da gre za politično izjemno občutljivo in vplivno tematiko kaže dejstvo, da so se protestom pridružili pripadniki vseh političnih opcij in strani. Od radikalne neo-nacistične stranke Jobbik, do levo-liberalnih Zelenih, v množici pa je bilo mogoče videti tudi rdeče, delavske zastave.

Madžarske oblasti protestov sicer ne priznavajo kot legitimnih. Po mnenju vladajoče stranke Fidesz naj bi za protestniki stali "kriminalci", ki jih sponzorira George Soros, da bi po ulicah Madžarske izražali svojo "odkrito protikrščansko mržnjo."

Reuters
Protestniki v smogu bakel in ognjev.