Volitve 2020

"Slovenka" Amy presenetila

T.L./STA
18. 12. 2018, 08.33
Posodobljeno: 18. 12. 2018, 08.50
Deli članek:

Demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar se je uvrstila na presenetljivo visoko četrto mesto ankete med demokratskimi volivci Iowe o tem, koga bi leta 2020 podprli za predsedniškega kandidata stranke.

Profimedia
Amy Klobuchar

Pred njo so se uvrstili le Joseph Biden, Bernard Sanders in Beto O'Rourke

Iowa ima poleg kmetijstva še to posebnost, da kot prva od vseh zveznih držav opravi strankarska zborovanja za izbiro predsedniških kandidatov demokratske in republikanske stranke.

Iowa diha kmetijstvo in politiko in njeni volivci so skozi zgodovino iz neznancev ustvarjali najprej kandidate, potem pa tudi predsednike ZDA. Sicer ne vedno, ampak brez dobrega rezultata v Iowi in takoj nato v New Hampshiru je bila zgodba za kandidate ponavadi končana.

58-letna Klobucharjeva je morda znana v Sloveniji, v ZDA pa je še vedno manj znana senatorka, razen v Minnesoti in pri gledalcih televizije MSNBC, kjer je zadnje čase reden gost za komentarje o dnevni politiki. Zaradi tega je deset odstotkov, ki jih je dobila med demokratskimi volivci Iowe presenečenje. Čeprav je sicer v Iowi malce bolj znana kot drugje, saj gre za južno sosedo Minnesote.

Nekdanji senator iz Delawara in podpredsednik ZDA Joseph Biden je v anketi, ki jo liberalna neprofitna organizacija Fokus na ameriško podeželje pripravlja v Iowi vsako četrtletje, dobil 30 odstotkov glasov. Protikandidat Hillary Clinton leta 2016, senator iz Vermonta Bernard Sanders je dobil 13 odstotkov, teksaški kongresnik Beto O'Rourke pa 11 odstotkov glasov.

Biden ostaja najbolj popularen, čeprav jih ima že 76 let. Sanders je star 77 let, O'Rourke pa le 46 let in številne v ZDA spominja na Baracka Obamo. Zadnja anketa Fokusa na ameriško podeželje je bila izvedena septembra in Biden je bil tudi takrat v vodstvu.

Septembra pa anketa ni zaznala ne Klobucharjeve in ne O'Rourka pa tudi ne nekdanjega župana New Yorka Michaela Bloomberga ter nekdanjega senatorja in predsedniškega kandidata ter državnega sekretarja Johna Kerryja, ki sta sedaj dobila po dva odstotka glasov.

Warrenova se madeža zlepa ne bo znebila

Sanders je od septembrske ankete izgubil sedem odstotnih točk, prav toliko tudi senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ki se je sedaj uvrstila na peto mesto za Klobucharjevo z devetimi odstotki podpore. Ognjevita borka za pravice potrošnikov in navadnih Američanov je že dve leti izpostavljena neusmiljenemu norčevanju predsednika Donalda Trumpa, ki jo je krstil za "Pocahontas". To je ime legendarne indijanske princeske. Warrenova se je v preteklosti pohvalila, da ima nekaj indijanske krvi, nato jo je Trump začel zbadati in je izgubila živce ter opravila test DNK. Ta je ugotovil, da ima res nekaj indijanske krvi, vendar le za vzorec oziroma kot vsak Američan, katerega najbližji predniki niso prišli iz tujine.

Trump je v slogu najstniškega nasilneža zbadanje okrepil, proti senatorki pa so nastopila tudi indijanska plemena in njena politična kariera ima sedaj velik madež, ki zlepa ne bo šel stran.

Omenjena anketa je Klobucharjevo prinesla na površje, čeprav se tako kot vsi ostali možni kandidati uradno še ni odločila za vstop v tekmo. Demokrati želijo imeti leta 2020 skoraj zagotovo žensko kandidatko, če ne za predsednico, pa vsaj za podpredsednico.

Okrog 47 odstotkov demokratov iz omenjene ankete si želi kandidatka ali kandidatko mlajših let s svežimi idejami. Le okrog 31 odstotkov jih želi zrelega kandidata z dolgimi izkušnjami. Po drugi strani pa je nedavna anketa časopisa Des Moines Register med demokrati ugotovila, da si večina sedaj zaradi Trumpa želi nekoga izkušenega.

Za Warrenovo sta se s sedmimi oziroma šestimi odstotki podpore uvrstila kalifornijska senatorka Kamala Harris in senator iz New Jerseyja Cory Booker. Harrisova je od septembra izgubila tri odstotke podpore, Booker pa dva.