Protesti

V Bruslju proti dogovoru o migracijah, v Budimpešti proti Orbanovi "suženjski" delovni zakonodaji

G.G./STA
16. 12. 2018, 18.04
Posodobljeno: 16. 12. 2018, 20.01
Deli članek:

V belgijski prestolnici se je zbralo okoli 5500 protestnikov, v Madžarski pa okoli 10.000. Razlogi za protest so različni.

Reuters
V Budmipešti se je zbralo okoli 10.000 ljudi.

Okoli 5500 udeležencev protesta je zahtevalo, naj belgijska vlada da prednost domačinom in ne migrantom. Zavzeli so se za zaprtje meje in za odstop premierja Charlesa Michela. Protest je organiziralo več desničarskih skupin. Protestnike, ki so v policiste in v poslopja evropskih institucij metali kamenje in druge predmete, so razgnali s solzivcem in vodnim topom.

Profimedia
Večina je mirno izražala negodovanje zaradi dogovora.

Na drugi strani se je na protimanifestaciji zbralo okoli 1000 zagovornikov dogovora o migracijah. Shod so na drugi strani Bruslja organizirale skupine, ki se borijo proti stigmatizaciji migrantov. V maroškem Marakešu so 10. decembra potrdili dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki ga bo 19. decembra z resolucijo potrdila še Generalna skupščina ZN.

Vesel božič, gospod premier

Profimedia
Vsi ne marajo Orbana.

V Budimpešti je okoli 10.000 ljudi negodovalo nad novo delovno zakonodaji, v kateri vidijo novo zaostrovanje avtoritarne vladavine premierja Viktorja Orbana. Organizatorji, med katerimi so levo usmerjene politične stranke, sindikati, študentska združenja in drugi, so jih naslovili Vesel božič, gospod premier. Opremljeni z zastavami Madžarske in Evropske unije so se napotili pred poslopje parlamenta.

Proteste je sprožila v sredo sprejeta nova delavska zakonodaja, ki med drugim drastično zvišuje dovoljeno število nadur, zato so jo tamkajšnji sindikati označili za suženjsko. 

Sporni zakon, ki bo začel veljati 1. januarja prihodnje leto, predvideva povečanje dovoljenega števila nadur z 250 na 400 ur, rok za njihovo izplačilo pa se podaljšuje z enega leta na tri.

Reuters
Protestniki pred parlamentom v Budimpešti.

Reuters
Najbolj skrajni desničarski protestniki.