Zimske radosti

FOTO in VIDEO: Na Balkanu obilno sneženje, na jugu Italije belo od toče

G.G./STA
15. 12. 2018, 19.51
Posodobljeno: 15. 12. 2018, 20.18
Deli članek:

Snežinke so dosegle le jug in vzhod Slovenije, na Balkanu pa so se "sprostile". V Srbiji je neprekinjeno snežilo 24 ur.

Joe - SerbianMeteo forum
V Novem Sadu je zapadlo 35 centimetrov snega.

Na zasneženih cestah po Srbiji so vozili po polžje, prišlo je do več prometnih nesreč. V Novem Sadu so že dopoldne izmerili 35 centimetrov novo zapadlega snega.

V BiH je največ težav na območju Sarajeva in Bijeljine na vzhodu BiH. Zaradi snežnih zametov in poledice sta zaprti magistralna cesta med Konjicem in Bradino jugozahodno od Sarajeva ter regionalna povezava Posušje - Blidinje v Hercegovini. Avtomobili, ki so obstali na mestu, ovirajo pluženje.

Na Hrvaškem je zaradi zimskih razmer in vetra delno oviran promet na avtocestah iz notranjosti proti Istri in Dalmaciji. Sneži v Gorskem kotarju, Liki, Slavoniji, Baranji ter v srednjem in severozahodnem delu države. Kot opozarjajo v hrvaškem avto-klubu (Hak), je zaradi nizkih temperatur možna poledica, še posebej na mostovih in nadvozih. Voznikom svetujejo, da prilagodijo hitrost in način vožnje razmeram na cesti in se ne odpravljajo na pot brez obvezne zimske opreme.

Bela odeja je prekrila tudi večino krajev v hribovitem zaledju Dalmacije, med drugim o snegu poročajo tudi iz obalne Brele in otoka Brač. Po podatkih vremenoslovcev je največ snega zapadlo na območju Imotskega blizu meje z BiH. V Splitu so zjutraj namerili slabe štiri stopinje Celzija, zaradi vetra pa deluje še hladneje.

Giuseppe Ferrera / METEO MILAZZO e dintorni - Giuseppe Visalli
Od toče bele ceste v kraju Roccalumera v bližini Messine.

Na jugu Italije belo od toče

Na jugu Italije pa so imeli bele ceste zaradi toče. Močni nalivi v Kalabriji in Siciliji so poskrbeli za poplave, številni avtomobili so obstali v visoki vodi ali v "zametih" toče in sodre.