Protesti v Franciji

Le še nekaj tisoč rumenih jopičev

G.G./STA
15. 12. 2018, 13.36
Posodobljeno: 15. 12. 2018, 15.07
Deli članek:

Francoski predsednik Emanuel Macron je napovedal več ukrepov za pomiritev protestov. Očitno je to zaleglo vsaj delno zaleglo.

Profimedia
Protestniki v Toulousu.

Protestniki v rumenih jopičih so se zjutraj, peti konec tedna zapored, začeli zbirati na različnih točkah francoske prestolnice, in sicer kljub obljubam francoskih oblasti in nedavnemu napadu v Strasbourgu. Po podatkih policije se zbralo do 7000 tisoč ljudi, kar je bistveno manj kot na podobnih shodih v preteklih štirih tednih. 

Na Elizejskih poljanah se je malce zaiskrilo in policisti so priložnost izkoristili za uporabo solzivca, ki se drugače nabira po skladiščih.

Protestniki so sprva nasprotovali visokim cenam goriva, nato pa so se demonstracije sprevrgle v splošno nasprotovanje politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Ta je sicer v ponedeljek napovedal več ukrepov za pomiritev protestov, med drugim zvišanje minimalne plače za 100 evrov mesečno. Poleg tega nadure ne bodo več obdavčene.

Proteste, ki so zadnje tri sobote potekali v več francoskih mestih, so zaznamovali nasilni incidenti. Prejšnjo soboto se je na francoske ulice odpravilo več kot 130.000 ljudi, med katerimi so jih skoraj 2000 prijeli. Več kot 320 ljudi je bilo poškodovanih, protestniki pa so povzročili tudi veliko škodo v Parizu in več drugih mestih.