Kaj sploh želijo Britanci?

Po neposrečenem obisku Therese May EU krepi priprave na brexit brez dogovora

G.G./STA
14. 12. 2018, 13.12
Posodobljeno: 14. 12. 2018, 13.31
Deli članek:

Oglasil se je še belgijski premier Charles Michel. Nisem optimist, pravi in dodaja, da EU krepi priprave na brexit brez dogovora.

Reuters
Kako dalje, se dogovarjajo Juncker, Tusk in Kurz.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zavrnil prošnje britanske premierke Therese May o novih pogajanjih glede brexita. Ob tem je znova opozoril, da od Britancev pričakuje več jasnosti o tem, kaj sploh želijo glede prihodnjih odnosov. Mayeva je bila v četrtek zvečer utrujena, nejasna in evropskih voditeljev ni prepričala. Nemška kanclerka Angela Merkel jo je med razpravo večkrat vprašala, kaj točno sploh želi. 

Mayeva je po navedbah britanske strani voditelje na zasedanju sicer pozvala, naj ji zaupajo, da z zagotovili, za katera jih prosi, lahko doseže potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Opozorila jih je, da je nujno spremeniti mnenje, da je varovalo za preprečitev trde meje na irskem otoku past, iz katere Britanija ne more pobegniti.

Reuters
Angela je Theresi svetovala, naj se vendarle jasno izrazi.

Glasovanje v britanskem parlamentu, ki bi po prvotnih načrtih moralo potekati minuli torek, je preloženo na januar. Po napovedih Mayeve naj bi britanski poslanci glasovali najpozneje do 21. januarja.

Voditelji 27 članic unije so v sklepih, ki so jih sprejeli ponoči, zagotovili, da si bodo prizadevali za to, da spornega varovala ne bo treba uporabiti in da se bodo čim prej začela pogajanja o sporazumu o prihodnjih odnosih. Zagotovila v sprejetih sklepih so sicer šibkejša od tistih, ki so bila prvotno predvidena v osnutku izjave. Voditelji so namreč na koncu črtali stavek, da so pripravljeni preučiti možnost dodatnih zagotovil.

Profimedia
Kaj je Juncker šepnil na uho mlademu Kurzu?