Balkan

Nov konflikt na obzorju? Kosovski parlament potrdil ustanovitev vojske

B.K./STA
14. 12. 2018, 12.48
Posodobljeno: 14. 12. 2018, 12.55
Deli članek:

Kosovski parlament je danes potrdil preoblikovanje varnostnih sil v vojsko.

Reuters
Obrambne enote Kosova bodo preobražene v redno vojsko.

Poslanci v Prištini so soglasno sprejeli vse tri zakone, po katerih bodo varnostne sile, doslej dejavne le ob naravnih nesrečah in drugih kriznih dogodkih, dobile dodatne pristojnosti.

Za vzpostavitev kosovske vojske je glasovalo vseh 107 navzočih poslancev 120-članskega parlamenta. Poslanci Srbske liste, ki vzpostavitvi kosovske vojske nasprotujejo, so sejo parlamenta bojkotirali.

S potrditvijo bo nova zakonodaja začela veljati, kar bo po prepričanju Prištine nov korak pri utrditvi državnosti. Vzpostavitvi vojske ostro nasprotujejo Beograd in kosovski Srbi. Beograd obtožuje Prištino, da bo z oblikovanjem vojske kršila lastno ustavo, ki za vzpostavitev vojske določa dvotretjinsko podporo v parlamentu, tudi srbske manjšine.

Reuters
Kosovski predsednik Hashim Thachi je pozdravil obrambne enote, pred glasovanjem o njihovi transformaciji v vojsko.

Varnostne sile Kosova so vzpostavili leta 2009 v skladu z ustavo, potem ko je Kosovo 17. februarja 2008 razglasilo neodvisnost. V celoti so postale operativne leta 2013. Gre za profesionalne varnostne sile, ki so oborožene samo z lahkim orožjem in so pod civilnim nadzorom. Imajo 2500 aktivnih članov in do 800 rezervistov, dejavne pa so ob naravnih nesrečah in drugih kriznih dogodkih. Sodelujejo lahko tudi v mirovnih misijah in pri pomoči v tujini.

Po poročanju srbskih medijev naj bi imela vojska okoli 5000 aktivnih vojakov in 3000 rezervistov, preoblikovanje pa naj bi trajalo deset let.

Za Srbijo mir in stabilnost edini opciji

Srbska premierka Ana Brnabić je medtem poudarila, da Srbija ostaja na poti miru in stabilnosti.

Reuters
Srbska premierka Ana Brnabić.

"Zame je to težak dan, ne dan, ki prispeva k sodelovanju v regiji," je Brnabićeva komentirala kosovsko namero o oblikovanju vojske.

Brez stabilnosti v regiji Srbija ne bo imela ne stabilnosti ne prihodnosti, je še prepričana srbska premierka.

Nato obžaluje oblikovanje kosovske vojske

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa je izrazil obžalovanje glede kosovske odločitve. Zavzel se je za nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino, piše na spletni strani zavezništva.

"Obžalujem, da je bila kljub zaskrbljenosti Nata sprejeta ta odločitev. Čeprav o preoblikovanju kosovskih varnostnih sil odloča Kosovo, smo bili jasni, da gre za odločitev ob napačnem času," je poudaril v izjavi za javnost.

Profimedia
Jens Stoltenberg

Nato po njegovih besedah podpira razvoj kosovskih sil v okviru trenutnega mandata. Napovedal pa je, da bo zavezništvo zaradi spremembe tega mandata znova preučilo sodelovanje z njimi. Prek mednarodnih sil Kfor, ki jih Nato vodi na Kosovu, ostaja zavezano varnemu okolju na Kosovu in stabilnosti na širšem Zahodnem Balkanu.

Vse strani je Stoltenberg pozval, naj zagotovijo, da se zaradi današnje odločitve kosovskega parlamenta ne bodo okrepile napetosti v regiji. Vsi odgovorni politični akterji se morajo po njegovih besedah osredotočiti na reforme in dialog. Nato še naprej podpira dialog med Beogradom in Prištino po pokroviteljstvom EU.