Vojna v Siriji

Kurdske sile osvobodile zadnje mesto Islamske države v Siriji

B.K.
14. 12. 2018, 11.47
Posodobljeno: 14. 12. 2018, 11.55
Deli članek:

Sirske demokratične sile so osvojile zadnjo utrdbo Islamske države v Siriji, naselje Hadžin v zahodni provinci Deir Ez Zor.

Reuters
Pripadnik Vojaškega sveta province Deir ez Zor, ki se bori pod poveljstvom Sirskih demokratičnih sil.

Sirske demokratske sile (SDF) pod vodstvom kurdske milice YPG, so osvojile zadnje naselje v Siriji, ki je še bilo v rokah ostankov teroristične organizacije Islamska država (IS). Intenzivne bitke za padec Hadžina, ki bi se naj dokončno zgodil včeraj, ko je na strehi stavbe v naselju zaplapolala rumena zastava SDF, so sicer trajale več dni, poroča britanski časnik The Guardian.

Borci SDF so, ob podpori ameriških zračnih sil, naselje obkolili že pred tremi meseci, ofenzivo pa so izvedli pred nekaj dnevi, ko so v provinco prispele tudi okrepitve s severa države.

Reuters
Pripadnici SDF po osvoboditvi Rake oktobra lani. Raka je bila glavno mesto IS v Siriji.

Na območju naj bi sicer živelo okoli 15.000 ljudi, v zadnjih dneh pa jih je več sto zbežalo na vzhodni breg Evfrata, kjer območja nadzorujejo SDF. Območja na zahodnem bregu Evfrata so pod nadzorom sirskih oblasti.

V manjših vaseh province bi se naj sicer še vedno skrivalo nekaj oboroženih pripadnikov IS. Pred ofenzivo na Hadžin naj bi jih na območju bilo še okoli 2.000.