skupina prijateljev slovenije

Za koga bi navijala Slovenija: za Amy ali za Melaniinega moža

G.G./STA
14. 12. 2018, 07.13
Posodobljeno: 14. 12. 2018, 07.22
Deli članek:

Zunanji minister Miro Cerar in Amy Klobuchar sta se na sestanku v Washingtonu dogovorila, da bo demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote v kongresu ustanovila skupino prijateljev Slovenije, ki ji bo tudi sopredsedovala.

Reuters
Amy Klobuchar je odločna političarka.

Cerar je senatorki čestital za njeno vnovično izvolitev v senat, oba pa sta izrazila veselje, da je po osmih letih spet prišlo do srečanja na najvišji ravni med državama. Skupine prijateljev Slovenije v ameriškem kongresu po Cerarjevih besedah doslej še ni bilo, druge države pa to imajo, zato je dogovor o njeni ustanovitvi pomemben. Slovenija bo tako dobila skupino kongresnikov za zastopanje njenih interesov.

Klobucharjeva razmišlja, da bi se leta 2020 podala v kandidaturo za predsednico ZDA in Cerarja zanima, kako se bo odločila. Povedal je, da bi bili v Sloveniji zelo ponosni in veseli, če se bo za ta korak odločila. Glede na to, da je sedanja prva dama ZDA Melania Trump prav tako slovenskega rodu, s je njen soprog Donald Trump republikanec, ki namerava leta 2020 znova kandidirati, se zastavlja športno vprašanje, za koga bo Slovenija potem navijala.

Menda si vsi želimo obiska

Cerar se je glede te dileme nasmehnil in se ni postavil na nobeno stran, vendar pa je Klobucharjevo označil za zelo sposobno senatorko in menil, da bi imela v primeru odločitve za kandidaturo zagotovo veliko podporo med ameriškimi Slovenci, cenjena pa je tudi v Sloveniji. Zunanji minister ob tem upa, da bosta prva dama ZDA in predsednik morda le vzpostavila nekoliko tesnejši stik s Slovenijo in do bo morda prišlo do njunega obiska v Sloveniji, česar si po Cerarjevih besedah želimo vsi.