V domačem okolišu

Francoska policija ustrelila napadalca iz Strasbourga

B.K./STA
13. 12. 2018, 21.53
Posodobljeno: 14. 12. 2018, 08.08
Deli članek:

Francoska policija je izsledila in usmrtila napadalca iz Strasbourga Cherifa Chekatta.

Profimedia
Cherif Chekatt

Iskali so ga v Strasbourgu in okolici, tudi v nemškem mestu Kehl na drugi strani Rena, našli pa strasbourški soseski Neudorfu kjer je živel.

Izsledili so ga trije policisti specialne enote. Ko so ga želeli nagovoriti, naj se jim preda, je začel streljati nanje, ti pa so streljali nazaj in ga ubili.

Ko se je novica o smrti napadalca razširila, so prebivalci soseske spontano začeli prihajati na ulice in policiji po dveh dneh negotovosti naklonili dolg aplavz. Nekateri so vzklikali tudi "Bravo!"

Chekatt je bil rojen v Strasbourgu, že v zelo mladih letih pa je prvič prišel navzkriž z zakonom. Imel je bogato kartoteko s kaznivimi dejanji v Franciji, Nemčiji in Švici. Večkrat je bil v zaporu, kjer naj bi se tudi radikaliziral, zaradi česar so ga začele spremljati obveščevalne službe in mu dale oznako Fiche S, ki jo dajo osebam, za katere sumijo, da so se radikalizirale.

Džihadistična skupina Islamska država (IS) je sicer zvečer prek svoje propagandne agencije Amaq sporočila, da je bil Chekatt eden od njihovih borcev. Odzval naj bi se pozivu k napadu na državljane koalicije držav, ki se v Siriji in Iraku na različne načine borijo proti IS.