Skrivnostna luknja

Osem ur sta "vbadala in sekala" po vesoljski postaji

B.K.
13. 12. 2018, 18.19
Posodobljeno: 13. 12. 2018, 18.21
Deli članek:

Dva ruska kozmonavta sta izvedla verjetno najbolj nenavaden sprehod po vesolju doslej.

Youtube
Kozmonavta Oleg Kononenko in Sergej Prokopjev med preiskavo skrivnostne luknje.

Oleg Kononenko in Sergej Prokopjev sta se v torek iz varnega zavetja Mednarodne vesoljske postaje (ISS), ki okoli Zemlje kroži na razdalji približno 400 kilometrov od njenega površja, v temno vesolje podala, da bi raziskala okoliščine nastanka majhne luknje v steni modula Sojuz, ki je konec avgusta ogrozila življenja ruskega dela posadke na ISS.

28. avgusta so namreč senzorji na postaji zaznali majhno izpuščanje zraka. Kozmonavti so uspeli dva milimetra široko luknjo locirati 4. septembra in so jo tudi ustrezno zakrpali.

Kaj kmalu je postalo jasno, da je luknja človeškega izvora. To je bilo namreč razvidno iz fotografij, ki jih je na svoji spletni strani objavila ameriška vesoljska agencija Nasa. Na njih je bilo moč videti, da je bila luknja izvrtana s svedrom ter nato zakrpana s silikonom.

Domneve je potrdil tudi direktor ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitrij Rogozin, ki je izjavil, da je luknja posledica »tehnološke napake tehnika.«

A primer vseeno ni bil zaključen. Roskozmos je zahteval odgovore, ti pa se skrivajo v vesolju.

NASA
Luknja v ruskem modulu Sojuz, skozi katero je uhajal zrak.

Sekanje in vbadanje po 150 milijard dolarjev vredni postaji

To je tudi razlog, zakaj kozmonavta Kononenko in Prokopjev nista mogla slediti enakemu protokolu kot mu kozmonavti in astronavti sledijo sicer, kadar preučujejo zunanjost vesoljske postaje. Je pa opazovalce njunega osem-urnega podviga (operacijo so namreč prenašali v živo na spletu) to še vedno presenetilo.

In ne brez razloga. Kononenko in Prokopjev sta se zunanjosti vesoljske ladje namreč lotila kar z nožem in škarjami.

Luknja je bila, kot rečeno, najdena v sferičnem modulu Sojuz MS-09, ki je priklopljen na ISS. Del luknje je bil najden na notranji strani modula, kozmonavta pa sta se do nje morala prebiti z zunanje strani. Zato sta morala zarezati skozi debelo izolacijo in zaščitne sloje, ki obdajajo zunanji trup modula.

Kozmonavta sta se med delom pritoževala, da imata cel kup preglavic. Po začetnem uspehu, ko sta zunanji kovinski del uspela prebosti z nožem, so se zadeve namreč ustavile, ko sta s škarjami zarezala globlje. Zato sta se domislila, lahko bi rekli tipično ruskega načina, kako učinkoviteje priti do cilja. Eden izmed njiju je tako začel z nožem vbadati in sekati po nedolžnem vesoljskem modulu, medtem, ko ga je drugi držal, da ga ni odneslo stran od postaje.

Kontrolorji na Zemlji, so ju opozarjali, naj bosta previdna. Vsaka zareza v skafander bi namreč lahko bila za njiju usodna. A Kononenko in Prokopjev se za opozorila nista kaj preveč menila in sta nemoteno sekala dalje po postaji.

Po skoraj osmih urah dela sta ruska kozmonavta uspela locirati luknjo in nabrati vzorce za nadaljevanje preiskave na Zemlji.  

Profimedia
Modula na Mednarodni vesoljski postaji ISS.

Vrača se na Zemljo in to z dvema astronavtoma

Modul Sojuz MS-09, ki sta ga kozmonavta v torek krepko obdelala, se bo sicer na Zemljo vrnil prihodnjo soboto. Ne bo sam. Na njem bosta nemški astronavt Alexander Gerst z Evropske vesoljske agencije in Ameriška Nasina astronavtka Serena Auñón-Chancellor.

K sreči poškodovanega dela modula ne bosta potrebovala, saj se bosta od njega ločila že pred vstopom v atmosfero.