Iskanje Cherifa Chekatta

Po neuspešni aretaciji je postal "tiktakajoča bomba"

G.G.
13. 12. 2018, 12.53
Posodobljeno: 13. 12. 2018, 13.04
Deli članek:

Strasbourški terorist Cherif Chekatt se uspešno skriva pred policisti. Tik pred napadom ga je nekdo poklical iz Nemčije.

Profimedia
Napad v središču alzaške prestolnice je izvedel 29-letni Cherif Chekatt.

Profimedia
Cherif Chekatt je kljub 29 letom izkušen kriminalec.

Poškodovanega morilca štirih obiskovalcev božičnega sejma v Strasbourgu iščejo policisti v Franciji, Nemčiji in Švici. Ker gre za relativno izkušenega kriminalca z dolgoletnimi povezavami v podzemlju (z bagatelnimi kaznivimi dejanje se je začel ukvarjati že pri desetih letih), je povsem možno, da se je zatekel k svojim »somišljenikom«. Ti pa so najverjetneje skrajnimi islamisti, saj se je 29-letni Chekatt radikaliziral prav med bivanjem v zaporu, ki si ga je prislužil zaradi vloma leta 2016. V njegovi kartoteki je sicer 27 kaznivih dejanj.

In kaj se s tem telefonskim klicem. Prejel ga je malo pred izvedbo napada v torek zvečer. Chekatt se ni javil, preiskovalci pa poskušajo ugotoviti, kdo ga je klical. Sled se lahko izkaže za povsem nepomembno, lahko pa pripelje do morebitnih pomagačev.

Medtem so se pojavile tudi kritike na delo francoskih policistov. Nek upokojeni uslužbenec francoske obveščevalne službe je dejal, da bi morali bolje koordinirati poskus aretacije. Chekatta so namreč spremljali že dve leti, v torek dopoldne pa so ga nameravali aretirati na njegovem domu, vendar ga ni bilo doma. Ko je Chekatt izvedel, da ga iščejo, je najbrž vedel, da nima več veliko časa, razmišlja upokojeni »vohun« in dodaja, da je s tem Chekatt postala »tiktakajoča bomba na dveh nogah«.

Profimedia
Na kraju terorističnega napada v Strasbourgu.