Glasovanje odločilo

Mayevi je uspelo: obljubila je odhod in rešila (tudi) premierski stolček

T.L.
12. 12. 2018, 20.25
Posodobljeno: 12. 12. 2018, 22.21
Deli članek:

Britanska premierka Theresa May je preživela glasovanje o nezaupnici v svoji stranki.

Profimedia
Theresa May

Ob 19. uri so nastopile odločilne minute za britansko premierko Thereso May. Po kratkem nagovoru zastopnikov se je nekaj po 21. uri končalo tajno glasovanje o nezaupnici premierki, in to v vrstah "njene" stranke, konservativcev. Najmanj 48 poslancev njene stranke je namreč vložilo pisma, v katerih jo pozivajo k odstopu. Na tajnem glasovanju je glas oddalo 317 zastopnikov, nekateri med njimi pa so glasovalne lističe objavili tudi javno, na twitterju.

Ob 22. uri so objavili rezultat, Mayeva pa ostaja na čelu stranke. Zaupanje v Mayevo je izrazilo 200 konservativnih poslancev, 117 pa jih je bilo proti. Mayeva je sicer za ohranitev položaja potrebovala 159 glasov.   

Koservativcev na volitve leta 2022 ne bo vodila

Mayeva je pred glasovanjem na kratko nagovorila zastopnike, ki so kasneje novinarjem povedali, da je bil nagovor "zelo čustven", saj da gre za nagovor osebo, ki je svoje življenje posvetila stranki. Po govoru Mayeve so nekateri zastopniki za Sky News povedali, da ocenjujejo, da je z njim v svojo korist prepričala še okoli 20 do 30 poslancev.

Mayeva je v nagovoru zastopnikom sporočila, da se zaveda, da je večina ne želi na čelu stranke ob volitvah leta 2022 , zagotovila pa je, da bo še naprej iskala drugačne rešitve v iskanju vprašanje meje z Irsko. Ponovila je tudi, da bi rada do konca vodila postopke, povezane z brexitom. Naj spomnimo: članice EU so te dni jasno sporočile Mayevi, da pogajanja v povezavi z brexitom niso več na mizi.

Mayeva je sicer vodenje torijcev in britanske vlade prevzela poleti leta 2016, potem ko je po referendumski odločitvi Britancev za izstop iz unije odstopil David Cameron