Glasovanje o nezaupnici

Težke ure pred britansko premierko Thereso May

G.G./STA
12. 12. 2018, 09.32
Posodobljeno: 12. 12. 2018, 10.08
Deli članek:

Britanska premierka Theresa May se bo morala drevi soočiti z glasovanjem o nezaupnici v vrstah konservativcev.

Reuters
Bo Theresa May ostala na premierskem položaju?
Mayeva je v odzivu na napovedano glasovanje o nezaupnici znotraj njene stranke napovedala, da se bo za vodenje stranke borila z vsemi močmi.

Najmanj 48 poslancev njene stranke je vložilo pisma, v katerih jo pozivajo k odstopu, je sporočil predsednik pristojnega odbora v parlamentu Graham Brady. Mayeva je tarča kritik zaradi dogovora o brexitu z EU tako v opoziciji kot tudi znotraj lastne stranke. Zaradi nezadostne podpore dogovoru je britanska premierka odpovedala za torek zvečer predvideno glasovanje o dogovoru v britanskem parlamentu.

Bodo nasprotniki zbrali dovolj glasov?

Za glavnega pobudnika glasovanja o nezaupnici velja konservativni poslanec Jacob Rees-Mogg, ki je h glasovanju o nezaupnici pozval kmalu po objavi dogovora o brexitu sedi novembra. Rees-Mogg velja za vodjo skupine zagovornikov brexita znotraj torijcev, v kateri naj bi bilo okoli 80 poslancev.

Za zdaj še ni jasno, ali bo Rees-Moggu in somišljenikom uspelo. Za odstop Mayeve je potrebna večina od skupno 315 konservativnih poslancev. Glasovanje o nezaupnici lahko poteka le enkrat letno, tako da bo, če nocojšnje glasovanje preživi, Mayeva utrdila svoj položaj.

Če Mayeva glasovanja ne bo uspešno prestala, bodo morali konservativci kmalu izbrati novega vodjo. Ker trenutno vladajo torijci, bi novi vodja stranke postal tudi premier, do takrat pa bi premierske posle še vodila Mayeva. 

Možni nasledniki?

Britanski mediji so v zadnjih dneh zaradi zapletov z brexitom že omenjali številna imena možnih naslednikov Mayeve na čelu stranke, med njimi so nekdanji zunanji minister Boris Johnson, notranji minister Sajid Javid, nekdanji minister za brexit Dominic Raab in minister za okolje Michael Gove.