Putin in Stasi

VIDEO: Odkritje v arhivu Stasija: Pa saj to je Vladimir Putin

T.L.
11. 12. 2018, 17.20
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 17.36
Deli članek:

Več desetletij je identifikacijska izkaznica ležala v arhivu.

Reuters
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred padcem Berlinskega zidu leta 1989 posedoval identifikacijsko izkaznico vzhodnonemške tajne policije, ki so jo zdaj našli v arhivu Stasija, so danes sporočili iz arhiva. Identifikacijska kartica, ki je veljala za obdobje med leti 1985 do 1989, je Putinu omogočala prehod preko kontrolne točke tajne policije DDR, je dejal vodja Stasijevega arhiva v nemškem Dresdnu Konrad Felber

V osemdesetih letih je bil Putin agent KGB, ki je deloval v vzhodni Nemčiji, kasneje, konec devetdesetih let, je prevzel dolžnosti vodje ruske službe FSB, naslednice KGB, nato pa je sledil vsem dobro znan skok na mesto predsednika.  

Putinova identifikacijska izkaznica, ki je desetletja ležela neopažena v arhivu, "ne pomeni avtomatično, da je Putin delal za Stasi," je dejal Felber. 

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dejal, da je povsem možno, da je imel ruski predsednik Stasijevo izkaznico. "KGB in Stasi sta bili partnerski službi, zato ni mogoče izključiti možnosti izmenjave akreditacij," je dejal Peskov.