Brexit

Igrice "oditi ali ne oditi" imajo počasi dovolj

T.L./STA
11. 12. 2018, 15.43
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 15.54
Deli članek:

Kar si je Velika Britanija "skuhala" , ji očitno ne diši: Mayeva, ki doma stoji na robu prepada, želi v Bruslju skleniti dodaten dogovor. V EU pa so zaradi novih britanskih zahtev glede brexita zelo zaskrbljeni, žalostni in naveličani.

Profimedia
"Včasih ne razumem več sveta okrog sebe," je dogajanje komentiral nemški državni sekretar na zunanjem ministrstvu Michael Roth, ki nima več domišljije, kako bi še lahko spremenili dogovor.

Članice EU so danes v Bruslju zaradi novih britanskih zahtev glede brexita izražale veliko zaskrbljenost, žalost in tudi naveličanost. "Včasih ne razumem več sveta okrog sebe," je dogajanje komentiral nemški državni sekretar na zunanjem ministrstvu Michael Roth, ki nima več domišljije, kako bi še lahko spremenili dogovor.

Toliko časa, energije in ustvarjalnosti so že vložili v nekaj, česar nočejo ne v Berlinu in ne v Bruslju, zdaj pa so Britanci preložili glasovanje, je dejal Roth, ki je obžaloval, da se bo morda treba tudi ob robu današnjega zasedanja ministrov EU za evropske zadeve ukvarjati z brexitom.

Britanska premierka Theresa May je glasovanje o težko dogovorjenem sporazumu o brexitu, predvidenem za danes, preložila za nedoločen čas in napovedala, da bo poskušala od evropskih kolegov pridobiti dodatna zagotovila glede spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je za četrtek sklical vrh o brexitu, ki sicer ni bil predviden. V EU poudarjajo, da so pripravljeni Mayevi pomagati pri ratifikaciji sporazuma, a opozarjajo, da se o njem ne bodo na novo pogajali.

Britancev imajo počasi dovolj

Neuradno je v Bruslju slišati številne izraze obupanosti in naveličanosti, a tudi uradne izjave pričajo o tem, da ima sedemindvajseterica Britancev počasi dovolj.

Na vprašanje, kaj lahko Mayeva danes pričakuje od nemške kanclerke Angele Merkel, ki je ena od ključnih voditeljev, h katerim se britanska premierka danes obrača po pomoč, je nemški državni sekretar Roth odgovoril: "Upam, da si bosta zaželeli lep božič in veliko moči za novo leto."

"Vselej se je dobro pogovarjati," je še dejal Roth ob prihodu na zasedanje ministrov EU za evropske zadeve. Odpiranja sporazuma ne bo, pogajanja potekajo v Bruslju, ne v Berlinu, je dodal.

Na vprašanje, ali ni čas, da se Britancem reče, da zdaj pa je dovolj, je Roth odgovoril, da ima občutek, da je prav to sporočilo. "Žalosten sem. To je res žalostno," je še odgovoril nemški državni sekretar na britansko vprašanje, ali ima dovolj Britancev.

Vsi tudi poudarjajo, da se je treba pripraviti na brexit brez dogovora, česar si sicer nihče ne želi.

"Iskreno upamo na večino za ratifikacijo izstopnega sporazuma. A pripravljeni moramo biti tudi na to, da dogovora ne bo," je izpostavila francoska ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau. Spomnila je, da je francoski parlament v ponedeljek pooblastil francosko vlado, da sprejme vse potrebne ukrepe.

Francoska ministrica je sicer izpostavila veliko zaskrbljenost zaradi preložitve glasovanja v britanskem parlamentu. Opozorila je, da so storili že veliko, da bi pomagali Združenemu kraljestvu, ter da je izstopni sporazum edini možni dogovor in da je bilo potrebnih veliko koncesij zanj.

Avstrijski minister za EU Gernot Blümel je ocenil, da enotnost unije ni ogrožena, čeprav se je Mayeva danes odločila le za sestanek z nemško kanclerko in nizozemskim premierjem Markom Ruttejem.

Članice unije sicer še vedno čakajo na to, kaj točno sploh želi Mayeva, sta ob prihodu na zasedanje v Bruslju izpostavila zunanja ministra Danske in Belgije, Anders Samuelsen in Didier Reynders.

Ministri EU za evropske zadeve danes v Bruslju razpravljajo o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021-2027, o očitanih kršitvah načela vladavine prava na Poljskem in Madžarskem ter o pripravah na vrh ta teden.

Posebnega sestanka o brexitu za danes ni predvidenega. Za zdaj še ni jasno, ali se bodo morali ministri v teh dneh še enkrat sestati tudi na izrednem zasedanju o brexitu. To je odvisno od tega, kakšna zagotovila bo želela Mayeva.