Tehnologija

Facebook bo kmalu videl v vašo prihodnost

B.K.
15. 12. 2018, 12.00
Deli članek:

Facebook je patentiral tehnologijo, ki lahko ugane, kam ste namenjeni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V prihodnosti bo Facebook vedel, ne le kje se nahajate, pač pa tudi, kam ste namenjeni, poroča tehnološki portal Engadget. Družbeno omrežje je namreč sprožilo postopek patentiranja tehnologije, ki lahko napove, kam je uporabnik namenjen. Tehnologija predvideva uporabnikovo pot glede na podatke o obnašanju uporabnika in ostalih ljudi, s katerimi je v stiku.

Način delovanja je preprost. Aplikacija beleži vzorce uporabnikovega premikanja in iz njih ustvarja približke. Denimo, da se po popoldanskem obisku fitnesa navadno odpravite v bližnjo restavracijo. Aplikacija bo najprej ugotovila, da se nahajate v fitnesu, nato pa bo glede na dane podatke predvidevala ali se boste odpravili v omenjeno restavracijo. Če je tam sprejem mobilnega signala slab, bo Facebook na vaš telefon predhodno naložil nove informacije na družbenem omrežju.

Ob tem bo aplikacija predvidevanja računala tudi na podlagi podatkov ostalih ljudi. Če denimo ugotovi, da vaša starostna skupina uporabnic in uporabnikov ob nekem dnevu in uri obišče isto mesto, bo na podlagi teh podatkov domnevala, da se boste sam želeli nahajati tudi vi.

Sama registracija patenta sicer še ne pomeni, da bo Facebook to tehnologijo tudi implementiral, vsekakor pa kaže na to, da tehnološki giganti razvijajo svoje storitve v smeri zbiranja vedno več informacij za predvidevanje našega obnašanja.