Tvegan manever

Obupali nad iskanjem strmoglavljenih marincev

B.K.
11. 12. 2018, 08.31
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 08.38
Deli članek:

Pet ameriških vojakov, ki so prejšnji teden strmoglavili v Japonsko morje, so uradno proglasili za mrtve.

Profimedia
Tako poteka polnjenje goriva med letom, manever, v katerem je življenje izgubilo šest ameriških vojakov.

Ameriški marinci so zaključili z iskanjem petih pogrešanih marincev, po tem, ko sta v četrtek v Japonsko morje strmoglavili dve ameriški letali - vojaški lovec F/A 18 z dvema ter leteči tanker KC-130 s petimi člani posadke. Medtem, ko so oba pilota lovca našli že v prvih 24 urah po nesreči, enega živega in drugega mrtvega, so člani posadke tankerja ostali pogrešani.

Iskalno akcijo je preklical generalpodpolkovnik Eric Smith, poveljnik tretje marinske ekspedicijske enote, ki je poudaril, da so bili opravljeni vsi možni napori, da bi našli posadko.

Kako je prišlo do nesreče še vedno ne vejo, preiskavo pa otežuje tudi dejstvo, da še vedno niso našli črne skrinjice strmoglavljenega tankerja.

Japonski mediji medtem poročajo, da naj bi bili letali na nočni vaji polnjenja goriva med letom. Gre za težak in nevaren manever, ki je morda terjal šest življenj. Polnjenje rezervoarjev v zraku je namreč operacija, ki zahteva največjo natančnost in dobre letalske veščine. Bojno letalo se pri veliki hitrosti previdno približa zračnim tankerjem na 10 do 15 metrov, ulovi stožec na koncu cevi za gorivo in se ne umakne, dokler rezervoar ni napolnjen.

Ameriški zrakoplovi sicer nimajo sreče v drugi polovici letošnjega leta. Novembra je tako v filipinsko morje strmoglavil lovec F/A-18. Pilota sta jo odnesla brez večjih posledic. Tovrstne sreče pa ni imel pilot, ki je z neba padel nad Teksasom. Oktobra je ameriška mornarica izgubila tudi helikopter MH-60, ki je le nekaj trenutkov po vzletu strmoglavil na krov letalonosilke, v nesreči pa je bilo poškodovanih 12 mornariških vojakov. Prav tako je oktobra med treningom strmoglavil ameriški lovec 5. generacije F-35, razvoj katerega je Združene države Amerike stal približno 400 milijard ameriških dolarjev. Tudi v tej nesreči se je pilot pravočasno izstrelil iz strmoglavljenega letala.