Razklani in besni

Težko pričakovan nagovor: za 100 evrov višja minimalna plača, neobdavčene nadure ...

T.L.
10. 12. 2018, 21.55
Posodobljeno: 10. 12. 2018, 22.10
Deli članek:

Po burnem in nasilnem dogajanju v razklani Franciji je narod nagovoril predsednik Emmanuel Macron. "Vem, da so nekatere od vas moje besede prizadele," je dejal in priznal tudi svojo odgovornost za nastale eksplozivne razmere v državi.

Profimedia
Macronov nagovor.

Napovedani ukrepi: 

 - povečanje minimalne plača za 100 evrov od začetka leta 2019
- nadurno delo ne bo več obdavčeno do leta 2019 naprej
- delodajalci bodo ob koncu leta izplačali bonus, ki ne bo obdavčen
- upokojenci s pokojnino nižjo od 1000 evrov bodo oproščeni napovedanega povišanja davka.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je v težko pričakovanem televizijskem nagovoru odzval na proteste rumenih jopičev, ki pretresajo državo že več tednov in so povzročili tudi visoko (gospodarsko) škodo. Med drugim je napovedal tudi povečanje minimalne plače in spremembe na področju obdavčevanja. Dejal je, da je bes protestnikov globok in na več načinov tudi razumljiv. 

Macron je najavil, da napovedanega zvišanja davkov na upokojence z najnižjimi prihodki ne bo, vlada pa bo od delodajalcev zahtevala, da naj, v kolikor bo to mogoče, konec leta zaposlenim izplačajo bonus, ki ne bo obdavčen in zanj ne bo potrebno plačati socialnih prispevkov. 

"Mnogi so bili nezadovoljni s pogoji, v katerih živijo, in so imeli občutek, da se jih nikjer ne sliši," je med drugim dejal Macron. "Razumem tudi svojo odgovornost pri tem. Morda sem pustil vtis, da imam druge skrbi in drugačne prioritete. Vem, da so moje besede prizadele nekatere od vas," je med drugim dejal v govoru.  

Je pa med drugim tudi napovedal, da bodo nasilneži, ki so uničevali in razbijali tujo lastnino v nasilnih protestih, kaznovani, saj da je nasilje, ki mu je bila Francija priča, nesprejemljivo. "Naša svoboda obstaja samo zato, ker lahko vsi izražamo svoje mišljenje. Ko se poveča nasilje, izgibimo svojo svobodo," je dejal Macron.  

Profimedia
Macronov nagovor narodu.

Izbruhnil bes, ki je desetletja tlel pod površino

Obljubil je, da bes v ljudeh, ki je sprožil množične proteste, ne bo pozabljen. Dejal je, da gre za globoko ukoreninjen in upravičljiv  bes. Da je to bes ljudi, ki trdo delajo. Da je to bes mame samohranilke, ki se bori, da z dvema otrokoma preživi iz meseca v mesec. "Ne gre za bes, ki se je pojavil zdaj, ampak nanj smo se žal privadili in se odzvali tako, da se je zdelo, da so ti ljudje pozabljeni," je nadaljeval Macron. "To je 40 let stiske, ki je sedaj prišla na površje. Ljudje se počutijo, da jih nihče ne sliši in nemir se je znova pojavil, ta globoko ukoreninjen bes. Najverjetneje se nismo dovolj hitro odzvali in to je delno tudi moja odgovornost," je priznal preden je naštel spremembe, ki jih bo uvedla vlada.  

"Želimo pomagati narodu, da bo uspešen. Vem, da bi mnogi želeli, da uvedem tudi davek na bogastvo. Ali smo živeli boljše, ko smo ga imeli? Če bi se vrnili v preteklost, bi bili šibkejši. Ne moremo vrniti tega davka. Vsa velika podjetja v Franciji morajo plačati davek. Uvedli bomo novo reformo, močnejšo reformo, s katero bomo spremenili trenutno stanje. Moramo spremeniti svojo državo. Moramo spremeniti status upokojencev. Potrebujemo bolj pošten dogovor," je v 15 minut dolgem nagovoru še dejal Macron.