Padec Applovih delnic

Kitajsko sodišče prepovedalo uvoz in prodajo iphonov

T.L./STA
10. 12. 2018, 18.30
Deli članek:

Qualcomm in Appple sta sicer že dolgo v sporu glede višine plačila licenc za Qualcommovo tehnologijo in se pogosto medsebojno tožita na sodiščih. Novica kitajskega sodišča pa je prišla ravno v času napetih trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko.

Profimedia
"Apple še naprej izkorišča naše intelektualne pravice in ne plačuje kompenzacije," je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil Qualcomm.

Kitajsko sodišče je danes prepovedalo uvoz in prodajo večine Applovih iphonov zaradi patentnega spora med ameriškim tehnološkim velikanom in proizvajalcem čipov Qualcomm. "Apple še naprej izkorišča naše intelektualne pravice in ne plačuje kompenzacije," je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil Qualcomm.

Po objavi teh novih so Applove delnice na borzi izgubile več kot odstotek vrednosti. Qualcomm in Appple sta sicer že dolgo v sporu glede višine plačila licenc za Qualcommovo tehnologijo in se pogosto medsebojno tožita na sodiščih. Qualcomm je eden od največjih proizvajalcev čipov za pametne telefone, hkrati pa prodaja licence za uporabo patentov za različne tehnologije. 

Prepoved uvoza in prodaje se nanaša na modele iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus in iPhone X. Novica kitajskega sodišča je prišla ravno v času napetih trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko. 

Iz ameriškega proizvajalca pametnih telefonov so sporočili, da gre še za en obupan ukrep Qualcomma in primer njihovih nezakonitih praks, zaradi česar naj bi bili že pod drobnogledom več regulatorjev po svetu. 


Kitajska je pomemben trg za Apple, vse odkar je kitajski operater China Mobile pred leti pristal na distribucijo njihovih pametnih telefonov. Na Kitajskem je Apple v minulem četrtletju ustvarili za 11 milijard dolarjev prihodkov, kar je približno 18 odstotkov vseh prihodkov.