»Spiritualni kirurg«

»Božjega Janeza,« ki ga je gostila tudi Oprah, obtožujejo spolnih zlorab

R.T.
10. 12. 2018, 10.17
Posodobljeno: 10. 12. 2018, 10.26
Deli članek:

Brazilskega zdravilca oziroma »spiritualnega kirurga,« kot se je opisal sam, je spolnih zlorab obtožilo deset žensk.

Zajem zaslonske slike
Faria trdi, da je "zdravil" tudi Billa Clintona.

Javnost v Braziliji je v soboto doživela velik šok, ko je priljubljenega 76-letnega zdravilca na televiziji spolnih zlorab obtožilo deset žensk. Te trdijo, da jih je Joao Teixeira de Faria, bolje poznan pod vzdevkom John of God (»Božji Janez«), spolno zlorabil v njegovi kliniki v kraju Abadiania v brazilski zvezni države Goias. 

Da jo je najprej zmanipuliral in nato posilil, ga med drugim obtožuje nizozemska fotografinja Zahira Leeneke Maus. Tiskovni predstavnik zdravilca Farie, ki se ponaša s številnimi privrženci po vsem svetu, je vse obtožbe odločno zanikal in dejal, da »Božji Janez« svoje sposobnosti uporablja za zdravljenje na tisoče ljudi po svetu. 

Faria sicer uradno ni zdravnik, v preteklosti pa je zaradi opravljanja zdravniške dejavnosti brez licence že moral za zapahe. Leta 2013 ga je v Braziliji obiskala celo znamenita Oprah Winfrey, ki je z njim opravila intervju in tudi prisostvovala pri eni od njegovih »spiritualnih operacij.« Faria sicer trdi, da lahko v njegovo telo vstopijo »duhovi več kot 30 zdravnikov in druge entitete, ki nato izvedejo zdravljenje.« Na svoji spletni strani ima še zapisano, da je med drugimi zdravil celo nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona in nekdanjega brazilskega predsednika Luiza Inacia da Silvo.