Kdo hoče Trumpa?

Trump znova dokazal, da ima težave z dejstvi

T.L.
9. 12. 2018, 21.30
Posodobljeno: 9. 12. 2018, 21.56
Deli članek:

Ni jasno, katere posnetke je gledal in poslušal Trump, ko je slišal Francoze, ki sicer tradicionalno niso naklonjeni uporabi angleškega jezika, da vzklikajo "hočemo Trumpa".

Profimedia
Donald Trump

Preverjanje izjav javnih osebnosti in predvsem politikov je postalo danes eno pomembnejših opravil svetovnih medijskih hiš. Eden od voditeljev, čigar izjave so bile že velikokrat postavljene pod tovrsten drobnogled, je tudi Donald Trump, vse skupaj pa se je začelo še v času njegove kampanje za predsedniške volitve, ko je "iz rokava" stresal številke in informacije, ki so se pogosto  izkazale za netočne.

Tudi Trumpove trditve na njemu tako ljubem twitterju so se že velikokrat  - v večjem ali manjšem obsegu - izkazale za neresnične. Da Trump ni v najboljšem odnosu z dejstvi in jih rad uporablja za dosego njemu pomembnih ciljev, pa kaže tudi sobotni zapis na twitterju, ki se nanaša na burno protestniško dogajanje v Franciji.

Za vmešavanje v francoske notranje zadeve si je Trump že prislužil odziv uradnega Pariza. In sicer opozorilo, naj se ne vmešava v notranje zadeve Francije. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je bil v intervjuju za televizijo LCI jasen in je dejal, da Francija ne komentira ameriške notranje politike in enako želijo tudi od ZDA. Trumpu pa je v svojem imenu in imenu francoskega predsednika Macrona sporočil še: "Naš narod pustite na miru". 

Na twitterju je tako zapisal, da so protesti "zelo žalostni", ob tem pa razmere v Franciji izkoristil, da bi v ospredje potisnil "ameriško agendo": francosko vlado je namreč pozval, naj sledi vzoru ZDA in odstopi od "smešnega in izredno dragega" pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015 in "denar vrne ljudem v obliki nižjih davkov". To, da francoski protestniki ne protestirajo proti podnebnemu sporazumu, je Trump gladko spregledal.  

V drugem zapisu pa je zapisal: "Pariški dogovor ne deluje dobro v Parizu. Protesti in nemiri po vsej Franciji. Ljudje nočejo plačevati visokih zneskov denarja - večinoma državam tretjega sveta (z vprašljivim vodstvom)- zato, da bi morda zaščitili okolje. Prepevajo 'Hočemo Trumpa'. Ljubim Francijo."

V agenciji Associated Press pa so Trumpa kaj hitro postavili na realna tla: njihovi novinarji  na terenu niso zasledili prepevanja ali kakor koli drugačnega izražanja podpore ameriškemu predsedniku. Tudi francoske televizijske mreže tovrstnih posnetkov niso pokazale. 

Še več, v enem od številnih intervjujev so o domnevno izraženi podpori protestnikov Trumpu povprašali tudi francoskega zunanjega ministra Jeana-Yvesa Le Driana. Ta naj bi menda na kratko zavrnil Trumpove trditve, češ, da protestniki niso protestirali v angleškem jeziku. Katere posnetke je Trump gledal in poslušal, lahko tako le ugibamo. 

Sicer pa so iz Elizejske palače po burnem koncu tedna sporočili, da se bo predsednik  Macron v ponedeljek srečal s predstavniki politike, gospodarstva, sindikatov in lokalnih oblasti. V tem tednu pa naj bi objavil ukrepe ob krizi zaradi protestov  t. i. rumenih jopičev, ki ob koncu tedna ohromijo življenje v prestolnii in tudi v drugih mestih ter povzročajo ogromno gospodarsko in siceršnjo škodo.