Napetosti

V opozorilo Rusiji, nad Ukrajino poletelo ameriško vojaško letalo

B.K.
7. 12. 2018, 20.45
Posodobljeno: 7. 12. 2018, 21.45
Deli članek:

Pentagon je letalo poslal v »bližino Krima«.

Profimedia
OC-135 Open Skies, letalo Ameriških zračnih sil, ustvarjeno za opazovalne lete.

Pentagon je v četrtek potrdil, da je v zračnem prostoru Ukrajine opravil redek prelet z enim izmed ameriških vojaških letal, poroča ameriški časnik The Wall Street Journal. Prelet, ki je bil opravljen v skladu s pogodbo o odprtem zračnem prostoru, naj bi služil za simbolno »potrditev ameriške zavezanosti Ukrajini,« v času, ko so napetosti med Rusijo in Ukrajino na vrhuncu.

Gre za že drugo tovrstno dejanje ameriške vojske v zadnjih dveh dneh. V sredo je tako ameriška mornarica poslala skozi Japonsko morje rušilec, ki naj bi zaplul v vode Zaliva Petra Velikega, ki jih Ruska federacija šteje za svoje, Združene države Amerike in Japonska pa za mednarodne.

Obe dejanji sta posledica poostrenih napetosti med državama, zaradi ruskega zajetja treh ukrajinskih ladij v Azovskem morju prejšnji mesec.

Pentagon ni želel razkriti dejanske poti opazovalnega letala OC-135, na katerem so bili ameriški, kanadski, nemški, francoski, britanski, romunski in ukrajinski opazovalci, a je znano, da so poleteli v bližini polotoka Krim.

Ameriška vojska naj bi sicer nameravala v Črno morje poslati vojno ladjo, še poroča WSJ.