Novo vodstvo

Dan D: po 16 letih slovo Merklove

T.L./STA
7. 12. 2018, 08.50
Posodobljeno: 7. 12. 2018, 08.52
Deli članek:

Če kandidat za predsednika CDU v prvem krogu ne bo dobil absolutne večine, bo sledil drugi krog z dvema finalistoma.

Profimedia
Nemška kanclerka Angela Merkel

Nemški krščanski demokrati (CDU) bodo danes na kongresu v Hamburgu izbirali novo vodstvo stranke. Potem ko se je kanclerka Angela Merkel v oktobru odpovedala vodenju, bo danes znan nov prvak ali prvakinja CDU. Med vidnejšimi kandidati so generalna sekretarka Annegret Kramp-Karrenbauer, odvetnik Friedrich Merz in zdravstveni minister Jens Spahn.

Vodilni kandidati predstavljajo dve struji stranke. Medtem ko bi Kramp-Karrenbauerjeva nadaljevala bolj sredinsko usmeritev CDU, se njena moška rivala zavzemata za bolj gospodarsko liberalne vrednote in vrnitev v bolj desno politiko. Poleg njih se sicer za kandidaturo poteguje še več drugih manj vidnih članov CDU.

Vodstvo CDU se je sicer na določenih zasedanjih srečal že v četrtek, danes pa bodo z ekumensko mašo uradno zagnali dvodnevni kongres, ki bo prinesel številne spremembe v najmočnejši nemški stranki. Glede na ugibanje nemških medijev, bi se lahko kandidati za novega predsednika stranke predstavili okoli 14. ure, po 16. uri pa bi se lahko pričela glasovanja.

V Hamburgu pričakujejo več tisoč gostov, a bo o novem vodstvu odločal 1001 delegat. Če kandidat za predsednika CDU v prvem krogu ne bo dobil absolutne večine, bo sledil drugi krog z dvema finalistoma.

Poleg novega šefa stranke bodo odločali tudi o drugih članih predsedstva. Novega generalnega sekretarja pa bo po izvolitvi predlagal sveži predsednik CDU, predvidoma bodo o tem glasovali v soboto.

Merklova se tako po 18 letih poslavlja z vrha CDU, a namerava še do konca mandata voditi nemško vlado. Vsi trije vidnejši kandidati so ji že izrazili podporo.