Dve muhi na en mah

Prvi na svetu: javni prevoz po novem brezplačen za vse

T.L.
6. 12. 2018, 11.19
Posodobljeno: 6. 12. 2018, 11.54
Deli članek:

Glede brezplačnega javnega prevoza sicer ostaja še nekaj odprtih vprašanj, med drugim, kako bodo regulirali vožnje potnikov na vlakih z vagoni 1. razreda.

Profimedia
Upajo, da bodo z ukrepom razbremenili prometne zamaške in poskrbeli za zaščito okolja.

Luksemburg bo kmalu prva država na svetu z brezplačnim javnim prevozom za vse prebivalce. Ponovno izbrana koalicijska vlada, ki jo vodi premier Xavier Bettel, namreč načrtuje z letom 2020 ukinitev plačevanja prevoza z vlaki, tramvaji in avtobusi, nekateri premiki v tej smeri pa naj bi se zgodili že v prihodnjem letu. 

Bettelova koalicijska vlada je obljubila, da bo skrb za okolje ena od prioritet in predvolilne obljube tudi spoštuje. Glede brezplačnega javnega prevoza sicer ostaja še nekaj odprtih vprašanj, med drugim, kako bodo regulirali vožnje potnikov na vlakih z vagoni 1. razreda.  

Že uvedli brezplačen prevoz za otroke in mlajše od 20 let

Sicer pa je luksemburška vlada letos že uvedla brezplačen javni prevoz za otroke in vse mlajše od 20 let. Šolarji se tako lahko v in iz šole vsakodnevno vozijo zastonj.

Glavno mesto Luksemburga je med najbolj prometnimi na svetu, ki se "ponaša" tudi z neslavnim rekordom in eno največjih gneč na cestah. V mestu sicer živi okoli 110.000 ljudi, še 400.000 pa se jih vsakodnevno pripelje v mesto na delo. 

Vožnja z javnim prevozom trenutno stane 2 evra, vozovnica pa zaobjame dve uri voženj z javnim prevozom. Ker je Luksemburg majhna država, pa to pomeni, da lahko potnik v teh dveh urah z javnim prevozom doseže skoraj vse lokacije po državi.