Število

Lani občuten upad ubitih v terorističnih napadih

J.P./STA
5. 12. 2018, 12.33
Posodobljeno: 5. 12. 2018, 12.37
Deli članek:

Število ubitih v terorističnih napadih po svetu je v letu 2017 upadlo za 27 odstotkov v primerjavi z letom poprej, največji upad sta imela Irak in Sirija.

Profimedia
Kljub pojemanju vpliva je bila Islamska država tudi lani tista teroristična skupina, ki je zakrivila največ mrtvih.

Glede na globalni indeks terorizma je lani v terorističnih napadih umrlo 18.814 ljudi. Indeks sicer opozarja na krepitev grožnje skrajno desnega terorizma v Severni Ameriki in Zahodni Evropi.

Občuten upad žrtev

Indeks globalnega terorizma, ki ga objavlja avstralski Inštitut za ekonomijo in mir (IEP), kaže, da je število žrtev terorizma lani, po vrhuncu leta 2014, upadlo že tretje leto zapored, skupaj za 44 odstotkov.

Inštitut, ki statistike pripravlja na podlagi podatkov univerze v ameriškem Marylandu, med drugim navaja velik upad števila smrtnih žrtev terorizma v Zahodni Evropi v lanskem letu.

Medtem ko je bilo leta 2016 v terorističnih dejanjih ubitih 168 ljudi, jih je lani umrlo 81. Občutne upade žrtev so zabeležili tako v Franciji kot v Nemčiji in Belgiji.

"Tudi preliminarni podatkih za leto 218 kažejo, da se bo ta trend nadaljeval. V Zahodni Evropi je bilo med januarjem in oktobrom zabeleženih samo osem mrtvih," navaja IEP.

To med drugim pripisujejo izgubi privlačnosti skrajne skupine Islamska država zaradi njenih porazov in manjšim možnostim za izvedbo napadov v Evropi, tudi zaradi boljših protiterorističnih ukrepov in tehnik nadzorovanja.

Največ Islamska država

Manj mrtvih v terorističnih dejanjih je sicer zabeležilo skupaj 94 držav, v 46 se je na drugi strani stanje poslabšalo. Gre za največje število držav z izboljšanjem na tem področju po letu 2004. Od leta 2012 je sicer več kot 60 držav utrpelo najmanj en smrtonosni teroristični napad na leto.

Število mrtvih zaradi terorizma se je najbolj zmanjšalo v Iraku in Siriji, kjer so zabeležili 5000 oz. 1000 ubitih manj. Glavni razlog za to je že omenjeni zaton moči Islamske države, ki je izgubila večino svojega ozemlja in prihodkov, še izpostavlja IEP.

Kljub pojemanju vpliva je bila Islamska država tudi lani tista teroristična skupina, ki je zakrivila največ mrtvih. A število mrtvih, za katere se ji pripisuje odgovornost, je v primerjavi z letom 2016 upadlo za 52 odstotkov.

Največja tarča terorizma 

Sicer je lani pet držav - Afganistan, Irak, Nigerija, Somalija in Sirija - zabeležilo več kot tisoč mrtvih v terorističnih dejanjih, skupaj 19 držav pa je naštelo po več kot sto mrtvih.

Najbolj prizadet zaradi terorizma je bil lani Afganistan, kjer je bilo 434 napadov na policiste in vojake, 256 pa na civiliste. Leto poprej je bil največja tarča terorizma Irak.

Najbolj smrtonosen teroristični napad je lani izvedla somalijska milica Šebab. V njenem napadu z avtomobilom bombo na nek hotel je bilo ubitih 587 ljudi. Sledi ji Islamska država z napadom na mošejo al Ravda na Sinaju v Egiptu, v katerem je umrlo 311 ljudi, 122 jih je bilo ranjenih. Somalija in Egipt sta s tem lani zabeležila največji porast ubitih v terorizmu.

Kljub temu, da ugotavlja pojemanje terorizma, globalni indeks hkrati izpostavlja, da je ta še vedno zelo razširjen in da se ponekod celo poslabšuje. Pri tem pri IEP izpostavljajo, da se v Severni Ameriki in Zahodni Evropi krepi grožnja skrajno desnega političnega terorizma.

Med letoma 2013 in 2017 so skrajno desne skupine in posamezniki zagrešili 66 smrti oz. 127 napadov. Leta 2013 ni bilo nobenih žrtev tovrstnega terorizma, leta 2017 pa 17. Večino teh napadov so izvedli posamični storilci s skrajno desnimi, protimuslimanskimi in nacionalističnimi belskimi prepričanji.