Popuščanje

Francoskim protestnikom uspelo: okoljski davek na gorivo zamrznjen

B.K.
4. 12. 2018, 13.15
Posodobljeno: 4. 12. 2018, 13.23
Deli članek:

Francoski premier je napovedal šestmesečno zamrznitev okoljskega davka na gorivo, ki je sprožil večtedenske nasilne demonstracije.

Reuters
Protesti 'rumenih jopičev' v Franciji.

Francoski premier Edouard Philippe je po tednih množičnih demonstracij sporočil, da bo vlada za pol leta zamrznila okoljski davek na gorivo, ki je na ulice spravil več sto tisoč ljudi. Davek ne bo odmrznjen dokler ne bo okoli njegove implementacije potekla široka javna debata, je še dejal Philippe.

Protesti, ki so jih začeli vozniki tovornjakov, so v prejšnjih tednih prerasli svoje izvorne zahteve, ob koncu preteklega tedna pa so se izrodili v množični vandalizem. Ta je še posebej udaril manjše hotele in trgovine na ulicah Pariza in ostalih večjih mest. Prav tako je na bencinskih servisih začelo zmanjkovati goriva, saj so protestniki zablokirali devet skladišč goriva v državi.

Profimedia
Edouard Philippe

Philippe je vladni poraz oznanil na nacionalni televiziji po tem, ko se je o ukrepih posvetoval s poslanci vladajoče stranke Emmanuela Macrona La Republique en Marche.

"Francozi, ki so si nadeli rumene jopiče [referenca na jopiče, ki so jih nosili protestniki], ljubijo svojo državo. Z njimi delimo te vrednote," je dejal Philippe, ki pa je pozval h koncu nasilja na ulicah.