Iskanje

"Pozabite na truplo," svetujejo reševalcem

T.L.
27. 11. 2018, 08.13
Posodobljeno: 27. 11. 2018, 08.37
Deli članek:

Oblast se je po pomoč in nasvet obrnila na antropologe, saj trupla nesrečnega Američana še vedno niso odnesli z otoka. Pa ga sploh bodo?

Instagram
John Allen Chau v eni svojih zadnjih objav na Instagramu.

Po neuspešnem poskusu indijskih oblasti, da bi z Andamanskih in Nikobarskih otokih odnesli truplo mrtvega misijonarja Johna Allena Chaua, se je oblast obrnila po nasvet in pomoč na antropologe, ki so bili eni od redkih, ki so imeli stik s plemenom, da bi morda skupaj našli rešitev, kako se varno za vse udeležence približati lokaciji, kjer je zakopano truplo in ga izkopati. 

Kot smo poročali, so 27-letnega Chaua 16. novembra domnevno ubili pripadniki zaščitenega plemena Sentinel, ko so ga ribiči pripeljali na njihov otok, kjer živijo v izolaciji, saj jih je skušal spreobrniti v krščanstvo. Člani plemena, ki so sicer precej sovražno nastrojeni do zunanjega sveta, so ga ustrelili s puščicami, katerih konice so bile najverjetneje tudi zastrupljene. Američan naj bi po pričevanjih ribičev umrl. 

Da bi indijske oblasti morale opustiti iskanje Američanovega trupla, pa so prepričani v skupini Survival International, ki se bori za zaščito pravic plemenskih skupnosti. 

"Tveganje za smrtonosno epidemijo gripe, ošpic ali kakšne druge bolezni je zelo resno in se povečuje z vsakim vzpostavljenim stikom," je po poročanju BBC dejal direktor skupine Stephen Corry. "Podobni poskusi v preteklosti so se končali s poskusu pripadnikov plemena, ki so se postavili v bran otoku." 

"Tako truplo gospoda Chaua kot tudi Sentinelce bi morali pustiti pri miru," je zaključil Corry.