Vrh EU

Šarec o dogovoru o brexitu: "Padalo smo odprli na pol padca"

STA/B.K.
25. 11. 2018, 15.53
Posodobljeno: 25. 11. 2018, 15.56
Deli članek:

Brexita se nihče ne veseli, rešujemo, kar se rešiti da, je dejal premier Marjan Šarec po današnji potrditvi ločitvenega sporazuma z Združenim kraljestvom.

Profimedia
Marjan Šarec na vrhu EU v Bruslju.

"Nekje na pol padca smo odprli padalo in zdaj računamo, da bo to padalo ublažilo večje posledice. Ni pa to nekaj, česar bi se človek veselil," je ponazoril slovenski premier.

Voditelji 27 članic EU so danes na posebnem zasedanju v Bruslju potrdili zajeten in kompleksen ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom, ki ureja pravice državljanov, finančno poravnavo, mejo na irskem otoku in prehodno obdobje, ter nezavezujočo politično izjavo o prihodnjih odnosih.

Šarec je potek vrha komentiral z besedami, da so razmeroma hitro končali, da ni bilo zapletov in da se je vse odvijalo, kot so pričakovali. "Vsi se zavedamo, da to ni vesel dogodek, da pa smo, če bosta ratifikaciji uspešni, preprečili najhujše," je povzel razpravo na vrhu.

Slovenija po Šarčevih besedah meni, da je ta sporazum "najboljše možno v tem hipu", ne glede na to, da nekateri v Veliki Britaniji računajo, da se da doseči kaj več. "To je optimalno," je izpostavil premier.

Dela sicer še ni konec. Zdaj čaka dogovor o brexitu najtežja preizkušnja - potrjevanje v britanskem parlamentu. Šarec na vprašanja o tem, kaj se bo zgodilo v britanskem parlamentu, odgovarja, da parlamentarno odločanje vedno pomeni določeno tveganje in da se nikoli ne da stoodstotno reči, da bo neka zadeva uspela.

Slovenski premier je kljub temu zmeren optimist in verjame, da bodo poslanci na Otoku, ko bodo videli vse prvine tega sporazuma in premislili o alternativi, razsodni in da se bodo odločili tako, kot je dobro tako za Veliko Britanijo in tudi za EU.