brexit

Španija, Združeno kraljestvo in EU z dogovorom glede Gibraltarja

STA/B.K.
24. 11. 2018, 17.31
Posodobljeno: 24. 11. 2018, 17.34
Deli članek:

Španija je umaknila pridržke na dogovor o brexitu zaradi Gibraltarja, je danes sporočil španski premier Pedro Sanchez.

Profimedia
Gibraltarska ožina, slikana iz vesolja.

Pred tem so Španija, Evropska unija in Združeno kraljestvo dosegli dogovor o poteku prihodnjih pogajanj glede ozemlja na skrajnem jugu Iberskega polotoka, ki je od 1713 pod britansko suverenostjo.

"Španskega kralja sem pravkar seznanil, da smo dosegli dogovor o Gibraltarju. Španija (...) bo glasovala za brexit," je v televizijskem nagovoru dejal Sanchez.

Dogovor med britansko vlado in vlado Gibraltarja predvideva, da dogovor o odhodu Združenega kraljestva iz EU ne bo vplival na status britanskih pogajanj o njihovih ozemljih v prihodnosti.

Velika Britanija se je ob tem zavezala za nadaljnje neposredne pogovore s Španijo, ki bodo potekali vzporedno s pogajanji glede odnosov Londona z EU po brexitu.

"Zaradi izstopnih pogajanj, v katerih so nekatere okoliščine specifične za Gibraltar, smo se pogajali s Španijo," je sporočil tiskovni predstavnik britanske vlade. "Ti so bili konstruktivni in veselimo se enakega pristopa k našemu odnosu v prihodnje," je še dejal.

Z dogovorom je odpadla glavna ovira za dogovor o brexitu, ki vsebuje tako ločitveni sporazum kot politično izjavo o prihodnjih odnosih in ga bodo voditelji držav članic EU predvidoma potrdili na nedeljskem izrednem vrhu v Bruslju.

Španija je v minulih dneh zagrozila, da v nedeljo ne bo podprla dogovora, če od Londona in Bruslja ne bo dobila zagotovila, da bo Madrid imel pravico veta na kakršnikoli dogovor o prihodnjih odnosih z Gibraltarjem.

Gibraltar na skrajnem jugu Iberskega polotoka je od leta 1713 pod britansko suverenostjo, a si ga Španija vedno znova lasti zase. Na tem območju živi okoli 30.000 prebivalcev.