Brazilja

Bolsonaro iz države nagnal kubanske zdravnike, zdaj jih ni dovolj

STA/B.K.
23. 11. 2018, 13.17
Posodobljeno: 23. 11. 2018, 13.18
Deli članek:

Več tisoč kubanskih zdravnikov je v četrtek zapustilo Brazilijo, potem ko je kubanska vlada zaradi kritik nedavno izvoljenega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara prekinila dogovor med državama o sodelovanju na tem področju. Prebivalci številnih, predvsem revnejših predelov države so tako ostali brez zdravstvene oskrbe.

Reuters
Novi brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

Nedavno izvoljeni brazilski predsednik je kubanske oblasti vznejevoljil z izjavo, da kubanske zdravnike zlorabljajo za "suženjsko delo", ker si kubanska vlada prilasti 75 odstotkov njihove plače.

Bolsonaro je ob tem še dodal, da bi se lahko program sodelovanja s Kubo, ki se je začel leta 2013, nadaljeval le v primeru, da kubanski zdravniki dobijo polno plačo in lahko v Brazilijo pripeljejo tudi svoje družine.

Brazilijo je tako zapustilo že 8332 kubanskih zdravstvenih delavcev, ki so delo opravljali večinoma v revnih in odročnih predelih države, kjer brazilski zdravniki niso želeli delati. Navadno prenatrpane čakalnice v javnih zdravstvenih ustanovah na teh območjih so zdaj prazne, zdravstvene storitve pa so do nadaljnjega odpovedane.

Kuba ima ugleden zdravstveni sistem in močno služi z delom domačih zdravnikov v tujini. Več kot 50.000 kubanskih zdravstvenih delavcev namreč delo opravlja v več 60 državah po vsem svetu. Zdravniki sicer dejansko prejemajo le del svojih plač, vendar pa so te še vedno dobre glede na kubanske standarde.

Brazilski nacionalni lobi županov ter predstavniki občinskih zdravstvenih oblasti so opozorili, da bi lahko brez osnovne zdravstvene oskrbe zdaj ostalo okoli 29 milijonov Brazilcev. Brazilsko vlado so ob tem pozvali, naj Kubancem omogoči, da ostanejo v državi.