Zapleti

Dogovor o brexitu lahko propade zaradi Gibraltarja in Španije

B.K.
23. 11. 2018, 11.36
Posodobljeno: 23. 11. 2018, 11.39
Deli članek:

Britansko čezmorsko ozemlje Gibraltar, bo morda razlog za poraz dogovora.

Reuters
Španski premier Pedro Sánchez.

Britanski premierki Theresi May je uspelo nemogoče. Dogovor o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije je uspela uskladiti z evrokrati in potrditi na svoji vladi.

A zdi se, da njen najtežji izziv prihaja ne iz Londona ali Bruslja, niti ne iz Severne Irske. Največ problemov bo očitno imela s staro britansko tekmico - Španijo.

Španski premier Pedro Sanchez je namreč po pogovoru z britansko kolegico na twitterju zapisal: "Po pogovoru s Thereso May, ostajava na različnih bregovih. Če [v dogovoru] ne bo sprememb, bomo uporabili veto proti Brexitu."

Profimedia
Gibraltarska ožina, slikana iz vesolja.

Problem, s katerim se sooča Sanchez zadeva majhno čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva, Gibraltar, ki ga je britansko ladjevje osvojilo v začetku 18. stoletja, med špansko nasledstveno vojno.

Gibraltar, ki je predstavljal jabolko spora med državama skoraj 300 let, je po britanskem vstopu v Schengensko območje postal v praksi združen s celinsko Evropo. Ta tesna povezava bo sedaj prekinjena, saj bo po Brexitu med Španijo in Gibraltarjem spet potekala meja, prav tako pa bodo morali Gibraltarci plačati uvozne carine na blago iz Evropske unije.

Reuters
Britanska premierka Theresa May.

Dogovoru med britansko vlado Therese May in bruseljskimi pogajalci pod vodstvom Michela Barniera sedaj grozi zastoj na nedeljskem vrhu držav članic EU, kjer bodo dokument potrjevali.

Za potrditev je sicer dovolj kvalificirana večina, kar pomeni, da tehnično Španija ne more blokirati potrditve dogovora. A evropski voditelji načeloma v vseh primerih iščejo soglasno odločitev.