Srbija/Kosovo

Začela se je trgovinska vojna, a mnogo bližje kot med ZDA in Kitajsko

B.K.
22. 11. 2018, 17.46
Posodobljeno: 22. 11. 2018, 19.36
Deli članek:

Kosovo je začelo s trgovinsko vojno proti sosednji Srbiji, po tem, ko so izgubili glasovanje za včlanitev v Interpol.

Profimedia
Postajajo trgovinske vojne nekaj vsakdanjega?

Letom naporov za pomiritev strasti med Srbijo in Kosovom grozi poraz. Kosovo je namreč, v odgovor srbskim prizadevanjem za zavrnitev Kosova pri članstvu v mednarodni policijski mreži Interpol, dvignilo tarife za uvoz dobrin iz Srbije na 100 odstotkov. A stvar se ni končala pri carinah. kosovski premier Ramuš Haradinaj je ob tem državljane pozval, naj srbske izdelke bojkotirajo. To je za res vzelo tudi nekaj politikov, med drugim vodja poslanske skupine Haradinajeve stranke v parlamentu Rifat Stojkaj, ki je na facebooku objavil posnetek na katerem skupina moških zažiga srbske izdelke.

»Srbija nadaljuje s svojo agresivno kampanjo proti Kosovu, s čimer spodkopava proces normalizacije,« je tvitnil namestnik kosovskega premierja Enver Hoxhaj, ki je tudi razglasil dvig carin. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je prepričan, da želi Kosovo »pritisniti na Srbijo, da bi si tako zagotovil brezpogojno priznanje neodvisnosti. To se ne bo zgodilo,« je prepričan Vučić.

Državi, ki sta se razšli leta 2008, se že pet let pogovarjata v sklopu prizadevanj za pomiritev napetosti. Te pa so znova vzplamtele, ko sta se srbska delegata pri Interpolu, po intenzivni lobistični kampanji, objela, ko je postalo jasno, da Kosova v Interpolu ne bo.

Dinamika med državama sicer povzroča glavobol tudi evropskim birokratom, ki jim balkanski spori niso najbolj razumljivi. Evropska visoka predstavnica za zunanje zadeve Federica Mogherini je Kosovo že pozvala k nemudni opustitvi napovedanega zvišanja carin, podprl pa jo je tudi komisar za širitev Johanes Hahn, ki je poudaril, da je dvig uvoznih tarif kršitev pravil zapisanih v Centralno-evropskem prostotržnem sporazumu.