Za vedno se je poslovil

FOTO: Želel je biti raziskovalec in pustolovec, a so ga ustavile puščice domorodcev

S.R.
21. 11. 2018, 20.42
Posodobljeno: 21. 11. 2018, 21.00
Deli članek:

Ameriški državljan, ki so ga na Andamanskih in Nikobarskih otokih ubili pripadniki izoliranega plemena, je živel in kot kaže tudi umrl za pustolovščino.

John Chau/Instagram
John Chau

27-letni John Allen Chau je klonil pod puščicami, ki so jih iz svojih ročno izdelanih lokov izstrelili domorodci na indijskem otoku Severni Sentinel. Stopil je na kopno, kamor so ga nezakonito prepeljali ribiči, in se s tega sveta za vedno poslovil. Na ta otok, ki je del indijskega ozemlja, je »sodobnemu človeku« vstop sicer prepovedan, ker so domorodci, ki nimajo stika z zunanjim svetom, znani kot zelo nasilni, pa se mu tudi sicer nihče ne približuje. Chau je nekako le uspel podkupiti lokalne ribiče, da so ga tam odložili, te pa je indijska policija že aretirala. Preiskava incidenta še poteka, oblasti pa se še vedno niso prebile do trupla. 

Kdo je bil Chau? 

Chau je bil krščanski misijonar iz ameriške zvezne države Alabama, a se je na družabnih omrežjih predstavljal predvsem kot velik pustolovec. »Ljubim raziskovanje. Naj bo to treking skozi gosto poraščene gozdove v bližini reke Chilliwack, iskanje domnevnega slapa v džunglah Andamanskih otokov, ali pa zgolj potepanje po mestu, da začutiš vibracije, po srcu sem raziskovalec,« je dejal pred leti.

Kot kaže, to ni bil njegov prvi izlet na ta prepovedan otok, a je bil zagotovo zadnji. V preteklosti naj bi ga s pomočjo ribičev obiskal že štirikrat ali petkrat, je za lokalno podružnico medijske hiše BBC dejal novinar Subir Bhaumik, ki že več let poroča o dogajanju na tem indijskem otočju. 

John Chau/Instagram
John Chau

Neka indijska novičarska stran je Chaua opisala tudi kot »neke vrste bolničarja.« »Ljudje so mislili, da je misijonar, ker je na družabnem omrežju ali nekje na spletu razkril svoje mnenje o Bogu in to, da je vernik. A strogo gledano, on ni bil misijonar. Bil je pustolovec. Želel je spoznati domorodce,« so zapisali po poročanju BBC. Če gre verjeti njegovim lastnim zapisom, je bilo njegovo življenje vse prej kot dolgočasno, če že nekoliko domišljavo. Tako naj bi »preživel ugriz kače,« bil pa naj bi zelo vešč zdravniških praks, ki jih je mogoče uporabiti v divjini.

Leta 2014 je v enem od intervjujev dejal, da živi v kanadskem Vancouvru in je zaposlen kot nogometni trener, za potovanja pa da se je navdušil že v mladosti. »Z bratom sva se po obrazu namazala s sokom divjih robid ter po vrtu kolovratila z loki in sulicami, ki sva si jih izdelala iz lesenih palic. Od takrat je narava moj dom,« je dejal ter dodal, da sta njegova vzornika viktorijanski raziskovalec in misijonar David Livingston in Jezus.