Po prebegu

Nezakoniti migrant Gruevski dobil azil na Madžarskem

B.K.
21. 11. 2018, 08.13
Posodobljeno: 21. 11. 2018, 11.32
Deli članek:

Nekdanji makedonski premier, doma obsojen korupcije, naj bi dobil azil na Madžarskem, kamor je prebegnil prejšnji teden.

Reuters
Nikola Gruevski in Viktor Orban leta 2011 v Skopju.

Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski, obsojen zlorabe položaja in na begu, je v torek na svojem facebook profilu zapisal, da mu je Madžarska odobrila azil.

"Danes je Republika Madžarska, članica Evropske unije in Nata, pozitivno odgovorila na mojo prošnjo za politični azil," je zapisal Gruevski. "Odločil sem se, da se bom boril za makedonski interes, za interes Republike Makedonije, na edini način, ki mi je trenutno omogočen."

wikipedia
Nikola Gruevski

48-letni politik je bil na čelu vlade in stranke VMRO-DPMNE med letoma 2006 in 2016.

Gruevski, dolgoletni zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbana, je 11. novembra na nezakonit način, saj nima potnega lista, vstopil v Albanijo, od koder je bil z diplomatskim avtomobilom madžarskega veleposlaništva v Tirani, prepeljan na Madžarsko, kjer je zaprosil za azil.

Doma ga čaka dvoletna zaporna kazen, ker je sodeloval pri skrivnem nakupu službenega avtomobila mercedes, vrednega 600.000 evrov, in še štiri obtožbe zaradi korupcije.

Reuters
Viktor Orban

Madžarska odobritve azila še ni uradno potrdila, v vladajoči madžarski stranki Fidesz pa so pred časom dejali, da Gruevskega preganja "levičarska vlada, ki ima očitno podporo [Orbanovega nasprotnika] Georga Sorosa."

Makedonska vlada je medtem že vložila protestno noto na madžarsko ambasado in od Madžarske zahtevala njegovo izročitev.

"Od Budimpešte pričakujemo, da bo brezpogojno sprejela zahtevo po izročitvi," so zapisali na makedonski vladi.

EU od Madžarske zahteva pojasnila

Madžarski premier mora pojasniti odločitev za podelitev azila Gruevskemu, je danes sporočil evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

Profimedia
Johannes Hahn

Hahn je na družbenem omrežju Twitter danes zapisal, da je bral novice o azilu Gruevskemu. "Če to drži, pričakujem, da bo Viktor Orban pojasnil razloge za to," je dodal.

Kasneje je še tvitnil, da je vladavina prava eden od temeljnih kriterijev za članstvo v EU. Po več letih nazadovanja Makedonija po komisarjevi oceni glede tega napreduje, tudi na področju kazenskega prava. "Ta proces bi morale podpreti vse države članice EU, države Zahodnega Balkana in sosednje države. Gre za verodostojnost EU," je zapisal Hahn.