Podrobnosti

Objavljeni deli posnetkov Hašodžijevega umora

STA/B.K.
20. 11. 2018, 15.41
Posodobljeno: 20. 11. 2018, 15.51
Deli članek:

Turški časnik Habertürk je na svoji spletni strani objavil zapise izjav z domnevnih posnetkov savdskega novinarja Džamala Hašodžija, preden so ga umorili na savdskem konzulatu v Istanbulu.

Reuters
Džamal Hašodži

"Izpustite mojo roko! Kaj mislite, da se greste," je med drugim ena od Hašodžijevih izjav, ki so domnevno zabeležene na sedemminutnem posnetku.

Hašodžija so domnevno sprejele štiri osebe, ena od njih ga je zagrabila za roko, takoj ko je stopil v konzulat, še piše turški portal.

Četverica je novinarja odvedla do t. i. enote B na konzulatu, kjer so se jim pridružili še tri osebe, med njimi po pisanju Habertürka tudi Maher Abdulaziz Mutreb, ki naj bi vodil 15-člansko ekipo. Še eno osebo so identificirali kot generalnega konzula Mohameda al Otajbija.

"Izdajalec! Odgovarjal boš za svoja dejanja," je po pisanju časnika domnevno dejal Mutreb.

Preostanek posnetka je med drugim poln različnih zvokov prerekanja in mučenja.

Zaradi umora Hašodžija je savdski državni tožilec prejšnji teden zahteval smrtno kazen za pet Savdijcev. Še enajst od skupno 21 ljudi, ki so jih prijeli zaradi povezav z umorom savdskega novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu 2. oktobra, pa so obtožili. Ob tem pa je savdski državni tožilec izključil vpletenost prestolonaslednika Mohameda bin Salmana v umor. Ameriška obveščevalna agencija Cia sicer meni, da je umor naročil prav on.

Savdska Arabija je ugotovitve Cie, da je umor naročil prestolonaslednik Mohamed bin Salman, zavrnila. Doslej pa je ponudila več različic okoliščin umora.

V začetku je Rijad trdil, da je Hašodži zapustil konzulat, kasneje pa, da je po nesreči umrl v pretepu. Po zadnji različici, ki jo je razkril savdski državni tožilec, naj bi 15-članska ekipa odpotovala v Istanbul, da bi Hašodžija prepričali, naj se vrne v Rijad, vendar pa so ga med "črno" operacijo umorili.