primer Hašodži

Občutljiv Trump noče poslušati posnetka umora

B.K.
19. 11. 2018, 11.01
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 12.36
Deli članek:

Ameriški predsednik ne bo poslušal posnetka umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija.

Profimedia
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump ne bo poslušal zvočnega posnetka domnevnega umora Džamala Hašodžija. V nedavnem pogovoru za ameriško televizijo Fox News je ameriški predsednik dejal, da posnetek v nobenem primeru ne bi spremenil njegove odločitve o odzivu na umor novinarja.

"Gre za posnetek trpljenja, grozovit posnetek. O njem so me obvestili in ga povzeli, ni razloga, da bi ga moral poslušati," je dejal Trump. "Vem vse, kar se dogaja na posnetku, brez da bi ga poslušal."

Trump se še vedno sooča s problemom, kako po eni strani obsoditi brutalni umor, a še vedno ohranjati dobre diplomatske stike s kraljevo rodbino al Saud, ki vodi to arabsko državo.

Medtem je ameriška obveščevalna agencija CIA sporočila, da je za umor odogovoren saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Trump sicer še vedno noče svojega političnega zaveznika javno okriviti, a je obljubil, da bo poročilo o incidentu kmalu pripravljeno: "Dobili bomo polno poročilo v naslednjih dveh dneh," je dejal Trump in dodal, da bo v poročilu navedeno, kdo je kriv za umor.

Trump sicer bin Salmana še vedno zagovarja. "Zatrdil mi je, da z umorom ni imel opravka. To mi je povedal večkrat, mogče celo petkrat, nazadnje pred nekaj dnevi," je dejal Trump, ki ne zanika pomena zavezništva s saudijsko kraljevo družino: "Imamo zaveznika s katerim želim še sodelovati, saj se je že večkrat izkazal za dobrega," je dejal Trump.

Saudijskega novinarja Džamala Hašodžija, enega izmed redkih ljudi, ki je imel informacije o sodelovanju med rodbino al Saud in teroristično mrežo al Kaida, so 2. oktobra umorili v prostorih saudijskega konzulata v Istanbulu. Njegovo truplo ni bilo najdeno.