Francozi na ulicah

FOTO: V protestih zaradi cen goriva umrla ženska, še najmanj 47 oseb ranjenih

S.R.
17. 11. 2018, 14.25
Posodobljeno: 17. 11. 2018, 15.04
Deli članek:

V današnjih protestih v Franciji, ko so se ljudje na ulice odpravili zaradi visokih cen goriva, je umrla 47-letna ženska. Ranjenih je še najmanj 47 ljudi, od teh so trije v kritičnem stanju.

Reuters
Protestniki so nadeli rumene odsevne jopiče.

Francoska policija ima danes polne roke dela s protestniki, ki na ulicah protestirajo zaradi davka na gorivo. Aretirali so že najmanj 24 ljudi. Pri tem je tragično umrla tudi 47-letna ženska, ki jo je v Pont-de-Beauvoisinu na jugovzhodu Francije z avtomobilom povozila panična voznica. Ta je med vožnjo do bolnišnice, kamor je peljala svojo hčerko, v zmedi in razburjenju, ko so njeno vozilo obkolili protestniki in ji začeli z rokami tolči po strehi, nenadoma zapeljala v množico, poročajo francoski mediji. 

Po navedbah francoskega notranjega ministra Christopheja Castanera o več poškodovanih poročajo tudi z drugih območij po državi. V mestu Grasse v bližini Nice naj bi tako vozniki, ki so želeli prodreti skozi policijsko zaporo, poškodovali enega od policistov. Do 13. ure popoldne je število poškodovanih naraslo že na 47, pri čemer se tri osebe v bolnišnici borijo za življenje. 

Profimedia
Protesti v Franciji

Davek na ogljik

Večina protestov je sicer razmeroma mirnih, a je na ulicah po poročanju francoskih medijev čutiti bes ljudi, ki se je v zadnjih dnevih nabiral zaradi vse višjih cen goriva. Gibanje, ki nasprotuje visokemu davku na gorivo, se je namreč v zadnjih dneh sprevrglo v množične proteste. Protestniki za stanje krivijo vlado Emmanuela Macrona. Na Elizejskih poljanah v Parizu se je denimo skupina približno 50 protestnikov z vzkliki »Macron, odstopi!« poskušala prebiti do Elizejske palače, a jim je to preprečila policija. V več kot 2000 protestih po državi sicer sodeluje približno 124.000 ljudi.

Cena dizelskega goriva je v zadnjih dvanajstih mesecih poskočila za 23 odstotkov. Francozi morajo danes za liter dizla v povprečju odšteti 1,51 evra, kar je največ od začetka tega stoletja, poroča BBC. Francozi so besni predvsem zato, ker je Macronova vlada ob znižanju svetovnih cen nafte v želji po čistejših avtomobilih v primeru dizelskega goriva davek na ogljikov dioksid dvignila na 7,6 odstotkov. Večina francozov namreč še vedno vozi avtomobile na dizelsko gorivo.