Leto po tragediji

FOTO: Globoko v oceanu našli izginulo podmornico San Juan

S.R.
17. 11. 2018, 09.20
Posodobljeno: 17. 11. 2018, 09.58
Deli članek:

Leto po tragediji, ki je vzela 44 življenj, so globoko v Atlantskem oceanu odkrili argentinsko vojaško podmornico.

Profimedia
Podmornico ARA San Juan so našli globoko pod gladino Atlantskega oceana.

V nesreči, ki se je pripetila 15. novembra lani, je umrlo vseh 44 članov posadke argentinske podmornice San Juan. Ostanke so zdaj našli skoraj 800 metrov pod morsko gladino, je danes prek twitterja sporočila argentinska mornarica. Odkritje »zapira eno in odpira novo poglavje,« je pojasnil tiskovni predstavnik mornarice Rodolfo Ramallo in dodal, da bodo morali »na podlagi stanja podmornice ugotoviti, kaj se je zgodilo.« 

Reuters
Svojci preminulih so izvedeli za novico o najdbi podmornice.

Spomnimo, podmornica je izginila med rutinsko plovbo iz mornariškega oporišča Ushuaia v Patagoniji v Mar del Plato v provinci Buenos Aires. Argentinska mornarica je osem dni pozneje razkrila, da so v bližini zadnje znane lokacije podmornice zaznali eksplozijo, in sicer zgolj nekaj ur po zadnjem javljanju. Začela se je dolgotrajna iskalna akcija, a so bili vsi napori brez uspeha. 

Twitter / Armada Argentina
Prve fotografije pogrešane podmornice.

Zaenkrat še ni znano, ali bo podmornico mogoče izvleči na površje, odgovore pa bodo najprej iskali s pomočjo analize fotografij plovila. V Nemčiji izdelano podmornico, ki je bila del argentinske flote od leta 1985, je sicer našlo podjetje Ocean Infinity s sedežem v ameriškem Houstonu, ki pomaga tudi pri iskanju malezijskega letala, ki je leta 2014 izginilo nad Indijskim oceanom.

Reuters
Svojci preminulih so izvedeli za novico o najdbi podmornice.

Reuters
Svojci preminulih so izvedeli za novico o najdbi podmornice.