Wikileaks

Začelo se je: ZDA z obtožnico proti Assangeu

B.K.
16. 11. 2018, 19.15
Deli članek:

Ameriška vlada je očitno odločena, da bo obračunala z ustanoviteljem Wikileaksa.

Reuters
Julian Assange

Ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea so obtožili ameriški zvezni tožilci in sicer v zvezni državi Virginia, poroča agencija Bloomberg. Ni še jasno, česa točno ga obtožnica bremeni in kot kaže, to ne bo jasno vse do njegovega prijetja. »Primer bo moral ostati zapečaten do aretacije Assangea v zvezi z obtožbami v kazenski obtožnici, in ko se torej ne bo mogel izogniti aretaciji in izročitvi v tej zadevi,« je dejal mlajši ameriški tožilec Kellen Dwyer.

47-letni Avstralec, ki se že od leta 2012 skriva v ekvadorski ambasadi v Londonu, je predmet ameriške kazenske preiskave že odkar je njegova stran Wikileaks leta 2010 objavila na tisoče zaupnih dokumentov ameriške vlade, od diplomatskih depeš, do vojaških dokumentov.

Assangea je najprej iskala švedska roka pravice, zaradi obtožbe dveh tamkajšnjih državljank o poskusu posilstva. Švedsko tožilstvo je preiskavo opustilo leta 2017, Assange pa prostorov ekvadorske ambasade še vedno ni upal zapustiti, saj se je bal ameriškega represivnega aparata. Njegovi strahovi so se sedaj izkazali za upravičene.

Kako dolgo bo Avstralec sploh še lahko bival v ekvadorskih prostorih tudi ni jasno, saj trenutni predsednik Ekvadorja Lenin Moreno ni tako naklonjen Assangeu, kakor je bil njegov predhodnik Rafael Correa.

Assange je sicer lanskega decembra postal državljan Ekvadorja.