Kot je dejal, so znanstveniki, človekoljubne organizacije in tudi politiki praktično enotni, da je revščina velik problem v Veliki Britaniji in da se niti pod razno ne dela dovolj za reševanje tega problema.

Po dveh dneh preučevanja stanja v Veliki Britaniji je Alston danes opozoril, da po njihovih ocenah kar 14 milijonov ali 21 odstotkov od skupno 66 milijonov britanskih prebivalcev živi v relativni revščini. Kar 1,5 milijona pa jih je v "obupanem stanju", je poudaril.

Še posebej šokantna je stopnja naraščanja revščine med otroki. Po napovedih pa se bo ta stopnja še zviševala, je še dodal Alston.

Britanska vlada pa je bolj ali manj v stanju zanikanja problema, nacionalni socialni sistem pa je postal zelo neprijazen, da bi tako ljudje postali bolj samozadostni, je še ocenil Alston. "Britansko sočutje do tistih, ki trpijo, je nadomestil kaznovalen, neobčutljiv in celo zloben pristop," je še ocenil.

Veliko Britanijo je še opisal kot državo, v kateri so socialno-ekonomske razlike privedle do "dveh dramatično različnih" družb. Izsledke bo predvidoma junija predstavil tudi v Svetu ZN za človekove pravice.