Pravice potnikov

Kako visoke bodo po novem kompenzacije potnikom ob zamudah vlakov

T.L./STA
15. 11. 2018, 18.57
Posodobljeno: 15. 11. 2018, 19.01
Deli članek:

Če bo zamuda dolga med 91 in 120 minut, bo potnikom pripadalo povračilo 75 odstotkov vrednosti, v primeru daljših zamud pa bodo upravičeni do 100-odstotnega povračila.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Evropski parlament je danes posodobil uredbo o pravicah potnikov v evropskem železniškem prometu. Spremembe pravil gredo v smeri izboljšanja informacij potnikom o njihovih pravicah, zagotavljanju boljše pomoči ljudem z zmanjšano mobilnostjo, boljšega dostopa za kolesarje, jasnejše obravnavo pritožb in večje kompenzacijo v primeru zamud.

Obstoječa pravila o pravicah potnikov v železniškem prometu so v veljavi od leta 2009 in zato potrebna prenove, so zapisali v Evropskem parlamentu.

Kako po novem

Poslanci so podprli predlog, da bodo potniki lahko zahtevali kompenzacijo v višini 50 odstotkov cene vozovnice v primerih, ko bo imel vlak med 60 in 90 minut zamude. Če bo zamuda dolga med 91 in 120 minut, bo potnikom pripadalo povračilo 75 odstotkov vrednosti, v primeru daljših zamud pa bodo upravičeni do 100-odstotnega povračila.

Sedaj potniki lahko v primeru zamud, ki trajajo med 60 in 119 minut, dobijo četrtino vrednosti karte, v primeru daljših zamud pa polovico.

Prav tako pa bo s spremenjenimi pravili potnikom na železniških postajah in vlakih na voljo več informacij, ki bodo morale biti natisnjene tudi na vozovnicah. Prav tako nova pravila jasneje določajo roke za reševanje pritožb v železniškem prometu.

S spremembo pravil želi Evropski parlament povečati tudi delež uporabe železnic in kolesarjenja v strukturi načinov prevoza, da bi zmanjšali vpliv prometa na okolje. Zato bi morali prevozniki v železniškem prometu po njihovem mnenju kar najbolj olajšati združevanje potovanj s kolesom in vlakom, zlasti bi morali dati na voljo zadostno število stojal za sestavljena kolesa v temu namenjenih prostorih na vseh vrstah potniških vlakov.