Primerjava

FOTO: Skupna vojska članic EU bi bila druga najštevilnejša

Mihael Korsika
15. 11. 2018, 20.31
Deli članek:

Če bi članice Evropske unije v tem trenutku združile svoje vojske, bi skupna vojska po številu aktivnih pripadnikov postala druga najštevilnejša na svetu, pred njo bi bila le Kitajska.

Novice Svet24
Število aktivnih vojakov.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel sta se v zadnjih dneh zavzela za oblikovanje skupne evropske vojske.Po Macronovih besedah je ta potrebna za obrambo pred Rusijo, Kitajsko in ZDA. Onkraj luže takšna ideja ni naletela na plodna tla, saj je ameriški predsednik Donald Trump zaradi tega ostro napadel francoskega predsednika, ob tem je sicer mimogrede v svojem stilu užalil še vse Francoze. Morda se razlog skriva v naslednjem podatku: če bi članice Evropske unije v tem trenutku združile svoje vojske, bi po številu aktivnih pripadnikov skupna vojska postala druga najštevilnejša na svetu, pred njo bi bila le Kitajska.

V foto galeriji predstavljamo primerjavo navidezne vojske članic Evropske unije vključno z Veliko Britanijo, ki sicer odhaja iz EU, s trenutno štirimi najmočnejšimi vojskami na svetu – ZDA, Rusijo, Kitajsko in Indijo. Podatke smo pridobili s spletne strani Globalfirepower.