Dan odstopov

Že trije odstopi zaradi osnutka dogovora o Brexitu

G.G./STA
15. 11. 2018, 09.53
Posodobljeno: 15. 11. 2018, 11.27
Deli članek:

Prvi je protestno odstopil britanski državni sekretar na ministrstvu za Severno Irsko Shailesh Vara. Sledil mu je minister za brexit Dominic Raab.

Reuters
Dominic Raab

Vara je dejal, da je Velika Britanija ponosen narod, ki se je ne sme zreducirati na to, da bo ubogala pravila drugih držav.

Raab, zaprisežen evroskeptik, pa pravi, da mu vest ne dopušča, da bi sprejel osnutek. "Predvsem pa se glede na obljube, ki smo jih dali državi, ne morem sprijazniti s pogoji predlaganega dogovora," je zapisal in dodal: "Zaslužite si ministra za brexit, ki lahko prepričljivo zagovarja dogovor, ki si ga želite."

Tik za Raabom je odstopila tudi ministrica za delo Esther McVey. "Dogovor, ki ste ga predstavili vladi, ne spoštuje rezultata referenduma," je zapisala v odstopni izjavi Mayevi. Ocenila je še, da se je London v osnutku dogovora podredil Bruslju in da to ogroža integriteto Velike Britanije.

Britanski mediji ugibajo, da bo v prihodnjih urah in dnevih s svojih položajev odstopilo še več višjih politikov, med njimi domnevno minister za trgovino Liam Fox in ministrica za razvojno pomoč Penny Mordaunt.

Profimedia
Shailesh Vara

EU in London sta v sredo objavila osnutek ločitvenega sporazuma na 585 straneh in oris politične izjave o prihodnjih odnosih, ki bo priložena k sporazumu, potem ko je osnutek dogovora pogajalcev podprla britanska vlada. Sporazum morata na strani unije potrditi še parlament in Svet EU, največja preizkušnja pa ga čaka v britanskem parlamentu.

Britanska premierka Theresa May se bo morala verjetno soočiti s kar ostrimi kritikami, že na zasedanju v sredo so nekateri ministri nasprotovali dogovoru. Zaokrožile so tudi govorice o morebitnem glasovanju o nezaupnici premierki.