El Chapo

Mafijski računovodja na sojenju razkril, kako posluje narkokartel

B.K.
15. 11. 2018, 10.03
Posodobljeno: 15. 11. 2018, 10.27
Deli članek:

V sojenju enemu izmed šefov največjega narkokartela na svetu, je pričal njegov nekdanji računovodja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pričelo se je sojenje enemu izmed najvplivnejših mafijcev na svetu. Joaquin 'El Chapo' Guzman, ki je dolga leta vodil mehiški narkokartel Sinaloa, je v sodni dvorani sedel s prekrižanimi rokami in nogami. Začudeno je strmel v prvo pričo - Jesusa Zambado Garcio, mlajšega brata njegovega so-voditelja in domnevnega izdajalca Ismaela 'El Maya' Zambade, poroča britanski časnik The Guardian.

Jesus Zambada Garcia, ki so ga mehiške oblasti prijele leta 2008 in nemudoma predale ameriškemu pravosodju, je 15 let opravljal vlogo glavnega računovodje pri tem največjem narkokartelu na svetu. Da je tožilstvo tako pomembno pričo v sodno dvorano poklicalo kot prvo, je začudilo ne le El Chapa ampak tudi njegove zagovornike.

Reuters
Nekdanji računovodja kartela Sinaloa Jesús Zambada García.

Ti so ga večkrat vprašali kako ve, kar ve, na kar je Zambada odogovril: "Ker sem bil v kartelu." Dejal je, da sta njegov brat in Guzman kartel vodila skupaj s še dvema 'vodjema', on in še trije pa so bili odgovorni neposredno njim.

Kartel je poleg visokih kadrov sestavljen še iz množice srednjih, ki po vsej Mehiki nadzorujejo ključne operacije. Tako imenovani 'sicarios' skrbijo za atentate in umore, 'vozniki' nadzorujejo cestni transport, 'piloti' transport z letali, hitrimi čolni in ladjami, 'inženirji' se ukvarjajo z enkripcijo komunikacij, 'varnostniki' pa "skrbijo za varnost pošiljke v in iz različnih delov sveta," je bil jasen Zambada Garcia.

Brez dlake na jeziku je špicelj govoril tudi o zaveznikih v mehiški vladi. Ko je moral pošiljko kokaina spraviti iz Kolumbije na jug Mehike, so to "varovali vladni uradniki iz PGR (glavnega državnega tožilstva) in zvezna prometna policija."

Reuters
Zaseg kokaina v Hondurasu. Pošiljko je organiziral kartel Sinaloa iz Mehike.

Ko imaš pod rokami milijarde

Resnično zanimive informacije pa so iz nekdanjega računovodje začele bruhati, ko je pričel govoriti o svojem nekdanjem delu. Od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja je skrbel za knjigovodstvo in tri večja skladišča v mehiški prestolnici Mexico City. Govoril je mirno, profesionalno, kot da bi govoril o financah velikega podjetja.

Vodilni člani kartela so še vedno bili zasebniki. Vsi profiti so se delili mednje osebno in vsakič, ko so hoteli nabaviti večjo količino kokaina iz Kolumbije, so morali zasebne vložke dati na kup. Navadno so nabavljali večje količine, okoli 30 ton čistega kolumbijskega kokaina. Njihov najljubši dobavitelj je bil zloglasni Juan Carlos Ramirez - 'La Chupeta', ki so ga leta 2007 prijeli v Braziliji.

STA
"El Chapo" je zloglasni šef mamilarskega kartela Sinaloa.

Na začetku so Mehičani s Kolumbijci profit delili enakomerno: 50-50. A vse to se je spremenilo, ko je kartel Sinaloa postal vodilni kartel v Latinski Ameriki in Zambada je bil tisti, ki je vodil račune. Ti so bili, kot pričakovano, ogromni. Recimo:

  • Pošiljka iz Mehike v ameriško mesto Los Angeles v Kaliforniji, je kartel stala 7.000 dolarjev, na ulici pa so jo prodali za 20.000 dolarjev na kilogram. Sinaloa so prodajali pošiljke po 15 ton, kar jim je v Los Angelesu prineslo 195 milijonov dolarjev profita na pošiljko, oziroma 39 milijonov dolarjev za vsakega izmed investitorjev.
  • Pri pošiljkah v Chicago so se profiti še povečali. Res so stroški dostave narasli na 9.000 dolarjev na kilogram, a je tudi cena na ulici bila višja - 25.000 dolarjev na kilogram. "Profiti so bili približno 16.000 dolarjev na kilo, 16 milijonov dolarjev na tono, s profitom 48 milijonov dolarjev na investitorja."
  • Glavno tržišče pa je bil seveda New York. Tudi tja so kilogram belega prahu pretovorili za 9.000 dolarjev, a cena na ulici je tam dosegla kar 35.000 dolarjev. "To je proizvedlo dobiček v višini 26.000 dolarjev na kilo," je iz glave povedal Zambada. "To je zneslo 26 milijonov na tono, kar je vsakemu investitorju prineslo 78 milijonov dolarjev." Celotnemu kartelu pa 390 milijonov dolarjev na eno pošiljko.

"Cilj posla je nadzor nad trgom in ceno izdelka, s katerim upravlja kartel. Pa tudi stroške za storitve, ki so potrebne za to, da produkt pride do stranke," je bil jasen Zambada, ki je s svojo natančnostjo presenetil celo tožilce. Ti so ob njegovih podrobnih opisih poslov večkrat onemeli.

Profimedia
V New Yorku bel prah doseže najvišjo ceno v ZDA.

Ko so ga vprašali kolikšna je bila celotna vrednost prodanih pošiljk v enem letu pa je celo bister Zambada za trenutek utihnil in izjavil le: "Milijarde." Večino tega denarja je šlo "nazaj v Mehiko," je še povedal. Tam so ga namreč ponovno "investirali v druge pošiljke."

Zambada je govoril umirjeno in hladnokrvno. Guzman, ki je sredi njegovega pričanja nehal gledati z začudenjem, je enkrat celo prasnil v smeh. Ko je Zambada po pričanju odšel iz dvorane je šel neposredno mimo nekdanjega šefa. Pogledal ga je v oči in mu pokimal. El Chapo je dvignil obrvi in zavil z očmi, še poroča The Guardian.