Odgovoren za kibernetsko varnost

Minister, ki ne uporablja računalnika, »koncept« USB ključka pa ga bega

S.R.
15. 11. 2018, 08.48
Posodobljeno: 15. 11. 2018, 08.56
Deli članek:

Japonski minister, odgovoren za kibernetsko varnost, je s priznanjem, da v svoji karieri še ni uporabljal računalnika, osupnil japonsko in svetovno javnost.

Reuters
Sakurada se je na položaj zavihtel po preoblikovanju vlade pred enim mesecem.

68-letni Yoshitaka Sakurada je namestnik vodje vladnega urada za kibernetsko varnost ter minister, pristojen za olimpijske in paraolimpijske igre, ki jih bo Japonska gostila leta 2020. Japonski parlament je bil včeraj prizorišče osuplih obrazov. Sakurada je namreč izjavil, da ne uporablja računalnikov.

»Od svojega 25. leta sem to nalogo predajal zaposlenim in tajnikom, tako da jih sam ne uporabljam,« je priznal v odzivu na vprašanje opozicijskega poslanca. Precej zbegan je deloval tudi ob vprašanju, ali so v jedrskih objektih na Japonskem v uporabi USB ključki. Opozicijski poslanci so le zmajevali z glavo, povešenih pogledov pa so se globoko v svoje sedeže spustili tudi nekateri koalicijski partnerji.

»Neverjetno je, da je za politike na področju kibernetske varnosti odgovoren nekdo, ki se ni dotaknil računalnika,« je bil zgrožen Masato Imai iz opozicijskih vrst. Sakurada je pravi vihar izzval tudi na družabnih omrežjih, kjer pa se je poleg osuplih zapisov znašla tudi kakšna duhovita pripomba. »Če si heker za tarčo izbere ministra Sakurado, mu ne bo uspel ukrasti nobenih podatkov. Pravzaprav bi lahko bila to najboljša oblika zaščite,« je bil le eden od šaljivih zapisov.